Greenwayfood

by Petr Klíma

Tofu mramorová bábovka

,
Tofu mramorová bábovka

Tato bábovka je v podstatě remake tvarohové bábovky. Tvaroh zde tvoří tofu vyšlehané se sójovou smetanou.
Kakao zde nahrazuje karobový prášek a samozřejmě nesmí chybět namočené rozinky s rumem.

doba přípravy 110 minun

Budeme potřebovat:
300 g pšeničné polohrubé mouky
80 g sušené třtinové šťávy
2 hrstky namočených rozinek
1 čl skořice
½ kypřícího prášku bez fosfátů
1 větší čl jedlé sody
1 citrón
150 g tofu natural
2 dcl sójové smetany
1,5 dcl vody
½ banánu
2 pl olivového oleje
5 pl rumu
1 pl karobového prášku
tuk a mouku na vysypání formy

Návod:

  1. Mouku prosijeme přes síto do větší mísy, přidáme třtinovou štávu, prášek do pečiva, sodu, citronovou kůru, skořici a zamícháme.
  2. Do mixeru vložíme banán, tofu, sójovou smetanu, vodu, rum, banán, olej a umixujeme do jemna.
  3. Obě složky včetně rozinek důkladně promícháme v míse, kde jsme měli mouku.
  4. 1/3 těsta dáme do menší misky a přimícháme karobový prášek.
  5. Těsta vrstvíme postupně lžící na sebe do vysypané formy. Ve formě zlehka zamícháme, aby se těsta spojila.
  6. Vložíme do trouby předem vyhřáté na 170°C.
  7. Po 15 minutách ztlumíme teplotu na 160°C a pečeme dohromady  50-60 minut.  Špejlí zkoušíme – musí být suchá a čistá. Když se nám začne shora pálit, zakryjeme alobalem a dopečeme přikryté.

Tuto bábovku jsem pekl 3x, než jsem byl spokojen s výsledkem a složení dotáhl do velmi chutného konce. Je krásně vláčná a hlavně není příliš sladká…

DSC_4662

2 komentáře

Zanechat odpověď pro daniela Zrušit odpověď na komentář

Dovednosti

Zveřejněno

10.12.2015

Share This