Greenwayfood

by Petr Klíma

Kamut na pivu s žampiony a cizrnou

Kamut na pivu s žampiony a cizrnou

Často doporučuji klasickou rýži při vaření rizota nahradit kvalitní obilovinou. Ten, komu nejsou obilná zrna cizí, možná už vyzkoušel ze zdravé výživy například špaldu, oves či ječmen. Nyní vás však naučím vařit poněkud neobvyklý a tak trochu neznámý kamut. Tato...
Smetanové jáhly s hráškem  a praženými lískovými ořechy

Smetanové jáhly s hráškem a praženými lískovými ořechy

Tentokrát jsem se snažil vytvořit něco nejen z jarních surovin, ale hlavně něco jednoduchého z jáhel. Jediná ne příliš známá a běžná surovina, kterou jsem použil v tomto receptu, je čerstvý estragon, který si nyní trochu představíme. Pravým názvem pelyněk estragon...
Oves s růžičkovou kapustou zelenou čočkou a celerovými škvarky

Oves s růžičkovou kapustou zelenou čočkou a celerovými škvarky

Toto jídlo je mírně pracné, ale vážně stojí za to úsilí. Je to úplná delikatesa. Moc pěkně vypadá a myslím, že s ním budete mít úspěch i u zapřisáhlých jedlíků masa nebo u lidí, kteří nemají rádi v pokrmu třeba celer. Jako hlavní složkou jsem tentokrát vybral oves...
Vločková květáková polévka

Vločková květáková polévka

Ne příliš často dělám polévky s obsahem lepku. Ne, že bych na lepek měl alergii, ale do restaurace chodí hodně lidí, kteří lepek nesnesou, takže polévky, které ho obsahují, na menu nezařazujeme. Naše polévky jsou často zahuštěné uvařenými bramborami, které vlastně...
Bulgur s červenou čočkou, pečenými kedlubnami  a dýňovým semínkem

Bulgur s červenou čočkou, pečenými kedlubnami a dýňovým semínkem

Tento recept vznikl téměř na farmářském trhu, ze surovin přímo odtud. Vždy se těším, s čím novým farmář přijde. Občas i trochu vyzvídám, co nového přijde, abych se na to mohl trochu připravit. Hlavní surovinou, kromě pšeničného bulguru a čočky, zde budou mladé...