Greenwayfood

by Petr Klíma

Špaldoto se špenátem, balkánským sýrem a medvědím česnekem

Špaldoto se špenátem, balkánským sýrem a medvědím česnekem

Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin .Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Špaldové kroupy v kuchyni:...
Kopřivové placičky

Kopřivové placičky

Tak už se nám snad pomalu blíží jaro a s ním také nejvýznamnější křesťanské svátky roku velikonoce. A to si žádá pohlédnout se po nějakém nevšedním receptu, který bychom si mohli připravit. Co třeba vyzkoušet tyto placičky. Quinoa, ale také tsampa (pražená ječná...
Pohankový salát s celerem a sušenými rajčátky

Pohankový salát s celerem a sušenými rajčátky

Nový recept, který jsem připravil do pořadu Sama doma. Tématem byly recepty z pohanky a jelikož se mi při zkoušení tento zimní salát vážně povedl, tak nemohl na natáčené chybět. Suroviny: 70 g světlé pohanky ¼ čerstvého celeru ½ jablka 2 hrstky sušených rajčat v oleji...
Kroužek s jarními surovinami

Kroužek s jarními surovinami

Na posledním kroužku jsem opět děti nechal připravit některé z jarních surovin, především špenát a medvědí česnek. V receptu je mimoto doplnily špaldové bio kroupy, smetana a také balkánský sýr. Nakonec z toho vzniklo velice výživné a chutné rizoto neboli špaldoto...
Jarní kopřivové muffiny: 

Jarní kopřivové muffiny: 

Suroviny: 100 g mouka pšeničná bílá hladká 120 g mouka špaldová celozrnná jemně mletá sůl mořská jemná 100 g uzeného tempehu 100 g mladých kopřiv nebo listového špenátu 2 lžičky prášek kypřicí do pečiva 100 g sýr gouda 2 ks vejce 200 ml podmáslí hrst naťové petržele...