Greenwayfood

by Petr Klíma

Cizrnová polévka s estragonem, rajčaty a olivami

, ,
Cizrnová polévka s estragonem, rajčaty a olivami



Opět tu máme estragon, s luštěninami jde dohromady nejlépe, často ho kombinuji v salátech, výtečná je tmavá kombinace s francouzskou čočkou, ale také cizrna, kterou jsem použil nyní. Ta to polévka je rychlá a poměrně jednoduchá, vážně stojí za vyzkoušení.

Počet porcí 5
Doba přípravy
60 minut

Budeme potřebovat:
120 g cizrny (nebo 2 x plechovka uvařené cizrny)
2 cibule
6 lžic olivového oleje
1 lžička mletého římského kmínu koupit 
3 lžičky sušeného estragonu koupit
1 lžička bujonu wurzl
1 lžička mořské soli
1 plechovka krájených rajčat
1 stroužek česneku
citronová šťáva
2 hrstky černých oliv

Návod:

  1. Cizrnu namočíme a necháme v chladném místě do druhého dne. Následně vodu vyměníme a vaříme do měkka asi 45 minut, můžeme nechat v horké vodě dojít.
  2. Na rozehřátém oleji ve větším hrnci osmahneme na hrubo nakrájenou cibuli do růžova. Přidáme kmín, estragon a opět chvíli orestujeme.
  3. Zalijeme 1 l vody, přidáme wurzl, scezenou cizrnu, osolíme a o vše asi 10 minut povaříme. Polévku rozmixujeme, dokud nezhoustne, některá cizrna může zůstat v celku. Vlijeme rajčata, přidáme utřený česnek, olivy a opět asi 7 minut povaříme.
  4. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou. Na talíři můžeme posypat čerstvým estragonem, můžeme polít lehce olejem, servírujeme s čerstvou bagetkou.

Estragon pravým názvem pelyněk estragon platí ve francouzské kuchyni za nepostradatelnou bylinu, u nás jeho používání není až tak běžné. Jeho nasládlá chuť nese lehké stopy peprného aroma, především se však vyznačuje velice příjemnou anýzovou vůní. Já si tuto bylinku sám pěstuji. Estragon se dá lépe sehnat právě v sušené formě, i když my ho v restauraci požíváme i čerstvý. V každé formě je jeho aroma odlišné, ale velice zajímavé. Pokud ho máte na zahrádce, vyzkoušejte ho také naložit do octa či olivového oleje, který pak použijete v zálivce na váš salát.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

15.9.2018

Share This