Greenwayfood

by Petr Klíma

Flor de Sal a výtečná pečená zelenina v podzimním salátu

, , ,
Flor de Sal a výtečná pečená zelenina v podzimním salátu

S příchodem chladných dnů často tíhnu k jídlům s pečenou zeleninou, surovin k výběru je vážně hodně. Kromě kořenové zeleniny máme stále k dispozici nepřeberné odrůdy dýní, k mání je můj milovaný kadeřávek, kapusty, poslední kousky květáku. Ano, z tohoto všeho se dají vytvořit skvělé gurmánské zážitky, aniž byste použili maso, jde vždy o dobře vybrané suroviny a dochucení. Prostě a jednoduše, upečení zeleniny posouvá jídlo o level výše, ať už tvoříme podzimní salát, krémovou polévku anebo třeba zeleninové ragú.

Dnes si z podzimní zeleniny připravíme salát, skvělý jako příloha k hlavnímu ,,masitému“ jídlu, skvěle propojené chutě surovin vás vážně vynese do nebes. J Tento recept je také názornou ukázkou v používání speciálních dochucovadel, které mám od Natural Mallorca, kteří na český trh přiváží jednu z nejkvalitnějších solí světa. K dispozici jsem zprvu měl ochutnávkovou sadu, velice pěkné dárkové balení obsahující 5 druhů ochucených solí se solným květem d´Ee trenc (s provensálskými bylinkami, směs koření Srí Lanka, s okvětními lístky růže, s olivami kalamata a klasické čistě naturální soli) vše s obsahem solného květu, o tom se dočtete v článku níže. Pro tento ,,středomořský“ salát jsem cíleně vybral krásně hnědou sůl s výraznou olivovou příchutí. Tento skvostný balíček mohu jen doporučit, koření v příručních papírových kelímcích s plechovým víčkem- bez plastů, myslím že se náramně hodí jako krásný dárek nejen k pod stromeček.

                                                        

 Na salát si připravte následující:
3 hrsti hrsti sušených rajčat bez nálevu
3 hrsti dýně Hokkaido
3 hrsti květákových růžiček
1 lžička sušených provensálských bylin
panenský olivový olej Azada
3 hrstky baby špenátu 
1 lžička jemně umleté panenské mořské soli z mlýnku
1 menší lžíce soli s olivami kalamata
hrst vlašských ořechů
lístky petrželky nebo bazalky na hrubo překrojené

Ještě pár slov k zelenině, dýně Hokkaido je díky své popularitě nyní k dispozici kdekoliv tak ji beru až téměř do jara jako sezonní surovinu. Květák dnes není úplně sezonní záležitost, každopádně je stále k sehnání, já mám jednu krásnou odrůdu z farmy Jamboz, kterou najdete na pražských trzích. Květák je neobvykle fialový, na oko velice snad nepřirozené, pro fotografa jídla však naprostá senzace a vybočení z normálu, chuť identická s klasický bílým květákem. V pokrmu najdete také bio listový špenát, po kterém vždy sáhnu, jak se dostanu do Lidlu, zde ho najdete za přijatelnou cenu. Do takového salátu jsem nemohl zapomenout přidat ořechy, skvěle obohatí a hlavně k podzimu patří, nám se letos povedlo nasbírat pěknou zásobu, tuto zimu se mi snad poštěstí připravit i nějaké sladké ořechové recepty, už něco zkouším.

                                                                                    

Návod:

  1. V první řadě bych doporučil připravit sušená rajčátka takto: sušená vážená rajčata (v místech kde se prodává bez obalu přímo z násypníků), zalijeme vroucí vodou, necháme 20 minut změknout. Slijeme vodu (nálev jde požít při vaření do polévek či omáček), nakrájíme na libovolné kousky, zalijeme olivovým olejem (takto můžete připravit rajčat více a uchovávat delší dobu v lednici, voda však musí být důkladně vymačkaná, aby se rajčátka nekazily), můžete přidat i sušený česnek s oreganem.
  2. Dýni a květák nakrájíme na menší kousky, polijeme olejem, osolíme natural solí z mlýnku, posypeme provensálem (pokud budete mít ochutnávkovou sadu, požijte sůl s bylinkami, jen to se solí nepřežeňte), pečeme pod vrchním grilem v troubě na 200-210°C do zlatova asi
    25-30 minut (k zelenině lze přidat i nahrubo nasekaný česnek). Necháme vychladit.
    ______________________________________________________________________________________________________________________
    Panenská sůl v mlýnku je velice šikovným pomocníkem na jakékoliv dochucování jídel.

  3. Do pečené zeleniny vmícháme čerstvý špenát, sušená rajčata, nahrubo přesekané ořechy, osolíme solným květem kalamata, posypeme čerstvými bylinkami a zlehka zalijeme olejem. Salát nechávám jen tak bez dresinku cíleně. Pokud by jste však chtěli, můžete salát při servírování přelít balsamikovou redukcí či vytvořit tento hořčičný dresink, v něm však již nepřidávejte sůl, aby jídlo nebylo přesolené.
    __________________________________________________________________________________________________________________________________Solný květ a pravé černé olivy – Kombinace pro všechny milovníky oliv. Olivy Kalamata v bio kvalitě od lokálních farmářů jsou sušeny co nejšetrněji, aby se zachovala jejich lahodná chuť. Hodí se proto perfektně do těstovin, pomazánek, sýrů nebo kamkoliv budete chtít.

    Solný květ d´Es trenc (d´Ee trenc- oblast na Mallorce) je panenská mořská sůl, která vzkvétá na povrchu solných jezírek (salin), kde je v ranních hodinách ručně sbíraná do proutěných košů, následně se rozprostře na sušící stoly, kde pomocí vánku a slunce pozvolna vysychá od přebytečné vody. Taková nerafinovaná sůl díky pečlivé péči obsahuje 20 x více hořčíku, 2 x více draslíku, vápníku s přídavkem 80 minerálních a stopových prvků více než běžná sůl a i proto se právem nazývá královnou solí či kaviárem mezi solemi.

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

28.11.2020

Share This