Greenwayfood

by Petr Klíma

Hlívová polévka s celerem

,
Hlívová polévka s celerem
Možná si řeknete, že polévku z hlívy ústřičné umí připravit každý. Já mám však pár triků, jak ji udělat trochu jinak a chuťově perfektní. K tomu stačí jen pár neobvyklých surovin, velice rád používám podomácku umletý červený pepř, není vůbec ostrý a je příjemně aromatický. Také místo brambor přidávám do polévky bulvový celer, který možná ve vašem jídelníčku často chybí. No a k zahuštění mi dnes dopomohla kaše Tsampa, která dává polévce přidanou výživovou hodnotu. Jako tečku na konec jsem zařadil lžíci lahůdkové droždí, toto droždí vůbec neslouží ke kynutí těst, obsahuje především větší množství vitamínů skupiny B, je to velice zajímavé ochucovadlo, jen se to s ním kvůli výrazné drožďové chuti nesmí přehánět.


Počet porcí  4
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
1 cibule
5 lžic oleje
3 stroužky česneku
1 a ½ lžíce mleté
sladké (nebo uzené) papriky
150 g očištěného celeru
300 g očištěné hlívy ústřičné
1 lžička zelinového bujonu
1 lžička mořské soli
3 bobkové listy
pár kuliček nového koření
1 lžička umletého červeného pepře
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce lahůdkového droždí
4-5 lžic kaše Tsampa
1 lžičce drcené majoránky

Návod:

  1. Na jemno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji do růžova.

  2. Přidáme papriku orestujeme, vsypeme na kostičky nakrájený celer, na nudličky hlívu, zalijeme 1,5 litrů vody. Přidáme bujon, osolíme, zbytek koření kromě droždí, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 25 minut.

  3. Do polévky pozvolna vsypeme tsampu, kterou důkladně rozmícháme metličkou, minutu provaříme, vsypeme droždí, majoránku, dle potřeby dosolíme.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

22.4.2021

Share This