Greenwayfood

by Petr Klíma

Pečená kořeněná cizrna

, , , ,
Pečená kořeněná cizrna

Asi si pomyslíte – pchééé to znám, dělal jsem to mnohokrát, já třeba ano. Tak jsem si říkal, že jsou tu tací, co si pečenou cizrnu nikdy nepřipravili, že vůbec netuší, o co jde a slyší to poprvé. Zrovna pro VÁS jsem ji znovu upekl. Tak, jak ji mám rád já. Pěkně dozlatova upečenou, lehce pikantní, ale přitom slaďounkou po panenském medu. Koupit brambůrky pro návštěvu není vůbec originální, překvapte je také někdy a ukažte, jakými jste hostiteli. Rádi se k vám budou vracet, věřte mi.

200 g cizrny (každý si odváží, kolik vlastně chce)
1 čl římského kmínu
1 čl sušených drcených chilli papriček
1 čl mořské soli
5 pl olivového oleje (úplně TOP by byl ale sezamový)
1 pl panenského medu / rýžového sirupu/

DSC_8181

Jak na to:

  1. Den předem namočenou cizrnu propláchneme, zalijeme 2 a 1/2 násobným množstvím vody a vaříme do měkka asi 40 minut. (Já si třeba uvařím vždy luštěnin trochu více, dám přibližně 100 g do malých sáčků a vložím do mrazáku. Mám je vždy při ruce na pomazánku, do polévky nebo salátu.)
    2. Uvařenou cizrnu důkladně scedíme, a nasypeme na pekáč (nejlépe vyložený pečícím papírem – prostě proto, abychom po vaření nemuseli trávit další úmorný čas u dřezu drhnutím připečeného medu z pekáče).
    3.  Posypeme kořením, osolíme, zalijeme medem a olejem. Lžící promícháme a dáme zprudka péct na 180 °C. Trvá to asi 25 minut, během pečení občas promícháme. Cizrna by měla být krásně zlatavá a po vyjmutí na obalu křupavá a vevnitř měkká.

4 komentáře

  1. Všimla jsem si, že docela dost lidí zamražuje. Mě to přijde pak takové mrtvé jídlo. Nevím, myslím si, že surovina ztratí na výživových vlastnostech.
    Ale pečená cizrna je fajň.

    Odpovědět
    • Myslím si, že luštěniny zas tak moc neztratí, u zeleniny je to nejspíš horší…

      Odpovědět
  2. Moc pěkné stránky Díky

    Odpovědět
    • Děkuji za chválu, budu se snažit i nadále… 🙂

      Odpovědět

Zanechat odpověď pro Dana Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

27.2.2016

Share This