Greenwayfood

by Petr Klíma

Pomerančová polévka z červené řepy s quinoou

,
Pomerančová polévka z červené řepy s quinoou

Tuto polévku jsem připravoval nespočetněkrát, převážně v restauraci, ale i doma. Někdy jako krém, kdy řepu do polévky s rozmarýnem upeču, ale poslední dobou častěji takto, s řepou nastrouhanou. Minulý rok jsme ji měli jako sváteční polévku na Štědrý den, pomeranč a voňavé koření jí dodává velice zajímavou a exotickou chuť, i vaše děti si budou mlaskat.

Počet porcí 5

Doba přípravy: 45 minut
Budeme potřebovat:
500 g červené řepy
½ dcl olivového oleje
1 větší šalotka nebo červená cibule
2 stroužky česneku
1 lžička sušeného rozmarýnu
2 bobkové lístky
mořská sůl
½ lžičky sušeného mletého zázvoru
½ lžičky perníkového koření
1 menší lžíce mořské soli
4 lžíce bílé quinoi
1 bio pomeranč
sójový jogurt a petrželka na dokončení

Návod:

  1. Řepu oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.

  2. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek nasekáme na hrubo, vložíme na rozehřátý olej a orestujeme do růžova. Ke konci na pár vteřin zarestujeme zbytek koření. Zalijeme 1,5 l vody, vsypeme řepu, bobkový list, osolíme a vaříme pod pokličkou pozvolna asi 15 minut.

  3. Vsypeme quinou a vaříme dalších přibližně 12 minut. Ke konci přidáme šťávu a kůru z pomeranče a necháme ještě 10 minut pod pokličkou dojít. Dochutíme solí nebo zjemníme smetanou.

  4. Podáváme s nasekanou petrželkou, jogurtem či chlebovými krutonky nebo můžeme posypat opraženými semínky.

Dovednosti

Zveřejněno

5.10.2020

Vložit komentář

Share This