Greenwayfood

by Petr Klíma

Těstoviny s čočkou, zeleninou a mořskou řasou

,
Těstoviny s čočkou, zeleninou a mořskou řasou

Zařazujete do jídelníčku mořské řasy? Pokud ne, tak o hodně přicházíte. Myslím, že bychom jim měli dávat více šanci, už proto, že obsahují velké množství jódů. Dají se přidávat do salátů, polévek, nebo třeba takto ve spojení s luštěninou a těstovinami. Řasy bychom však měli konzumovat v malém množství a především pravidelně, jedině tak se nám dostane jejich blahodárným účinkům. Wakame, kterou jsem pro tento recept vybral, je mořská řasa, která není náročná na úpravu. Řasa značky Algamare, která se pěstuje v podmořských plantážích španělského Pacifiku v bio kvalitě, je chutná a myslím, že stojí za vyzkoušení. Požadovanou porci stačí pouze zalít horkou vodou a následně nechat asi 10 minut nabobtnat. Výluh můžeme také použít, tak jak jsem ho použil já v tomto jídle. Řasy většinou na povrchu obsahují vykrystalizovanou sůl, která jídlo ochutí. Nemusíte se bát, že jde o plíseň či jinou závadu. Mořská řasa je také základní surovinou při výrobě Dashi, což je silný vývar z řas, který dává základ miso polévkám většinou doplněné zeleninou, zázvorem, chilli nebo třeba houbami Shiitake.

Počet porcí 4
Doba přípravy
50 minut

Budeme potřebovat:
80 g zelené čočky
15 g řasy wakame
120 g pšeničných těstovin
6 lžic oleje
(hodně se hodí sezamový nebo wok- směs slunečnicového s arašídovým)
1 menší cibule
1 mrkev
1 větší červená feferonka
2 stroužky česneku
1 lžička kari koření / nebo koření 5 vůní/
svazek mladého špenátu (100g)
3 lžíce sójové omáčky
2 jarní cibulky
opražený sezam a ořechy na posyp

Návod:

  1. Čočku si 12 hodin před vařením namočíme do misky. Řasy vložíme do misky a zalijeme 3 dcl vroucí vody a přikryjeme, občasně můžeme asi 2x zamíchat.
  2. Na oleji ve větší pánvi osmahneme na hrubší kostky nakrájenou cibuli a mrkev do růžova. Přidáme na hrubo nasekaný česnek, feferonku, karí a opět chvíli restujeme. Vsypeme čočku, zalijeme výluhem z mořských řas a dusíme, dokud čočka nezačne měknout a voda se téměř vyvaří. Mezitím si uvaříme těstoviny al dente, které scedíme a necháme pod pokličkou.
  3. K čočce přidáme na hrubo nasekaný špenát, chvíli podusíme. Nakonec vmícháme nakrájené řasy s těstovinami, zakápneme sójovou omáčkou a zamícháme. Posypeme nakrájenou cibulkou, sezamem a ořechy. Jídlo opět můžete při servírování přelít trochou sezamového oleje.

 

 

 

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

8.10.2020

Share This