Greenwayfood

by Petr Klíma

Salát z pečené červené řepy s rajčaty a klíčenou čočkou

,
Salát z pečené červené řepy  s rajčaty a klíčenou čočkou

Počátkem léta je možné zakoupit krásnou mladou řepu, výbornou jak za syrova, tak i pečenou s bylinkami a dobrým olivovým olejem. V tomto salátu figuruje upečená na rozmarýnu, společnost ji dělají právě dozrálá rajčátka, trochu zeleně v podobě řepných listů s baby špenátem (zde můžete použít jakýkoliv listový salát) a hlavně naklíčené červené loupané čočky což se myslel, že se mi ani nepovede. Na to vše dresink a bylinky.

Pokud nevíte jak naklíčit čočku, tak zde mám stručný návod: čočku namočíme na 24 hodin, poté propláchneme a sklenici ve které čočka je obrátíme do menšího sítka, které vložíme do libovolné misky. Takto necháme v pokojové teplotě klíčit. Ráno a večer čočku propláchneme a dále klíčíme. Tento proces trvá asi tři dny. Pokud vám klíčky zachutnají, doporučuji zakoupit misky na klíčení luštěnin, jsou praktičtější a hygieničtější nežli sítko. Klíčky v lednici vydrží 3-4 dny, čím dříve je však sníme tím lépe.

Počet porcí 4
Doba přípravy
60 minut
Doba klíčení čočky 3-4 dny

Budeme potřebovat:
3 malé červené řepy
1 lžička rozmarýnu
olivový olej
4 rajčata
3 hrstky listů z mladé řepy (nebo baby špenátu)
3 hrstky naklíčené čočky
3 lžíce vinného octa
1 menší lžíce hořčice
1 lžíce medu
mletý barevný pepř
trochu kopru
trochu petrželky
mořská sůl

Návod:

  1. Řepu oloupeme, nakrájíme na libovolné kousky, zalijeme olejem, posypeme rozmarýnem, osolíme a pečeme na 175 °C asi 45 minut do změknutí, občasně zamícháme. Po upečení necháme důkladně vychladnout.
  2. Řepu vložíme do větší mísy, přidáme nakrájená rajčata, listy, čočku a zlehka osolíme. V malé misce umícháme ocet, hořčici, med a 4 lžíce oleje. (můžete přidat i 1 utřený stroužek česneku)
  3. Dresinkem přelijeme salát, zasypeme krájenými čerstvými bylinkami, opepříme a zamícháme. Ihned servírujeme, s pečivem nebo k letnímu grilování. Vaše návštěva bude překvapena, co jste pro ně nového vymysleli.
    Můj tip: jestliže si chcete salát trochu zjednodušit, tak místo dresinku zalijte salát balsamikovým octem, chutná to také velice dobře.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

24.6.2018

Share This