Greenwayfood

by Petr Klíma

Salát z pečené mrkve s miso dresinkem a sezamem

,
Salát z pečené mrkve  s miso dresinkem a sezamem

Tato kombinace, stejně jako spousta receptů, které vznikají v naší restauraci, přichází tak trochu náhodně. Salát z pečené mrkve připravujeme většinou s medem a tymiánem, ale já chtěl nějakou změnu. No, a jelikož mám rád exotiku, dal jsem dohromady tuto kombinaci a za mě je to vážně dobré. Rád bych podotknul, že jsem pro tento recept vybral jeden zajímavý produkt, který překvapivě nepochází z Japonska. Je jím miso pasta Danival, která pochází z francouzského města Lot-et-garone, kde se výrobou organického misa zabývají již od roku 1990. Toto miso ze sojových bobů a rýže (označení Riz/Rizj) mě zaujalo z několika důvodů. Necestuje k nám až tak dalekou cestu, je ve sklenici, takže se po použití lépe uchovává, ale také mě zaujala filozofie firmy Danival, která se věnuje charitě a zaměstnává lidi se zdravotním postižením, což jsou faktory, které je nutno podporovat už třeba jen zakoupením tohoto produktu. Miso je poměrně výrazné, vždy když ho používám, použiji trochu soli, protože se mi zdá, že to trochu potřebuje. Uvidíte sami.

Počet porcí 4
Doba přípravy
45 minut

Budeme potřebovat:
3 mrkve
4 lžíce oleje (nejlépe z praženého sezamu)
2 hrstky nakrájeného čínského zelí
½ žluté papriky (není nutné)
opražený sezam
1 lžička mořské soli
jarní cibulka a koriandr
Na dresink:
3 lžíce rýžové miso pasty
1 utřený stroužek česneku
1 lžíce strouhaného zázvoru
2 lžíce sezamového oleje
šťáva z jedné limetky

Návod:

  1. Mrkve rozpůlíme a nakrájíme na hrubší plátky. Polijeme olejem, lehce osolíme a pečeme v předem na 175 °C vyhřáté troubě asi 25 minut do poloměkka. Mezitím si umícháme suroviny na dresink, které necháme zaležet (při výrobě je nutné do dresinku přidat pár lžic vlažné vody, aby se miso lépe rozmíchalo).
  2. Vychladlou mrkev i s výpekem přesuneme do mísy, přidáme zelí, na malé kostičky nakrájenou papriku, lehce osolíme, přilijeme miso a zamícháme. Nakonec vmícháme najemno nakrájenou cibulku a koriandr. Dle potřeby můžeme dosolit.
  3. Na talíři posypeme znovu bylinkami a opraženým sezamem.
    Můj tip:
    Jestliže nejste zvyklí na chuť tohoto misa, doporučil bych zprvu nějaké světlejší, které nemá tak výraznou chuť nebo do zálivky přidat o lžíci méně. Při pečení mrkve můžete přidat i malou lžičku kari koření.

 

 

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

5.8.2018

Share This