Greenwayfood

by Petr Klíma

Shitake závitky z mangoldu s rajčatovou omáčkou

, , ,
Shitake závitky z mangoldu s rajčatovou omáčkou

Toto byl první mangold, který jsem od farmáře dostal. Bylo to v době, kdy ještě ani nebyl v prodeji. Mangold jsem zpravidla používal v salátech nebo polévkách, a tak jsem dumal, jak ho ještě nápaditě využít třeba v hlavním chodu. Vznikly tyto závitky. Recept je spíše pro pokročilé kuchtíky, kteří se nebojí strávit přípravou delší chvíli v kuchyni. Opět jsem se snažil držet sezóny, takže jako přílohu v receptu najdete malé rané brambory.


Počet porcí 4
Doba přípravy 80 minut

Budeme potřebovat:
Závitky
30 g sušených hub shitake
80 g basmati rýže hnědé
mořská sůl
1 malá mrkev
2 lžíce sójové omáčky
stroužek česneku
1 jarní cibulka
Omáčka
1 cibule
2 lžičky strouhaného zázvoru (já použil bio od Gigerparty)
1 plechovka krájených konzervovaných rajčat
1 lžička soli
3 lžíce sójové omáčky
1 lžička tmavého třtinového cukru
pár lístků bazalky (nejlépe thajské)
2 stroužky česneku
olivový olej

10 malých mladých brambor
pár jarních cibulek
podomácku opražený sezam

Návod:

  1. Houby shitake zalijeme 400 ml vroucí vody a necháme nejméně ½ hodiny nabobtnat.
  2. Shitake pak vyjmeme a nasekáme najemno v kůtru, nebo nožem na prkénku. Do vody z máčení hub vysypeme propláchnutou rýži, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme pozvolna asi 20 minut.
  3. Potom přidáme houby a vaříme dalších asi 20 minut, dokud rýže nezačne měknout. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev, utřený česnek, sójovou omáčku a ještě 5 minut povaříme (dle potřeby dolijeme trochou vody). Voda by se však měla úplně vyvařit.
  4. Dle chuti dosolíme, odstavíme a necháme pod pokličkou dojít. Náplň by měla mít lepivou konzistenci; kdyby to tak nebylo, můžete v ní párkrát zapulsovat tyčovým mixerem.
  5. Najemno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji do růžova. Ke konci přidáme zázvor, který také chvíli orestujeme. Zalijeme rajčaty a 2 dcl vody. Přidáme utřený česnek, cukr, sójovou omáčku, osolíme a vaříme asi 15 minut. Dle potřeby dochutíme solí a cukrem. Vsypeme nasekanou bazalku a přikryjeme pokličkou.
  6. Brambory opereme a vaříme i se slupkou asi 30 minut. Scedíme, překrájíme nebo lehce ušťoucháme, osolíme a zalijeme olivovým olejem. Necháme přikryté pokličkou.
  7. Mangoldové listy zbavíme spodních stonků, opereme, lodyhy na listu umačkáme nožem, aby změkly. Vložíme do vroucí vody a povaříme asi ½ minuty, Scedíme a zalijeme studenou vodou. Vodu slijeme a listy necháme důkladně okapat. (Pokud máme červený mangold, vaříme o chvíli déle.)
  8. Na list dáme lžíci náplně, překryjeme spodní stranou listu, boční strany přehneme dovnitř a zarolujeme závitek. Takto postupujeme dále, dokud náplň nedojde.
  9. Závitky pokládáme spojem dolů na pánev s trochou oleje a orestujeme ze všech stran. Než uděláme všechny, můžeme je zatím odkládat do omáčky, aby nezchladly.
  10. Na talíř nalijeme trochu omáčky, poklademe závitky, na stranu položíme brambory a posypeme jarní cibulkou a opraženým sezamem.

    Můj tip:

Závitky můžete osmažit na sezamovém oleji, do omáčky přidat chilli a brambory po uvaření opéct na pánvi, ve které jsme opékali závitky. Místo bazalky lze použít i koriandr, závitky můžete naskládat na malý plíšek, zalít trochou oleje s vodou a přikryté podusit v troubě.

 

Dovednosti

Zveřejněno

17.6.2017

Vložit komentář

Share This