Greenwayfood

by Petr Klíma

Tofu žemlovka s hruškami, vlašskými ořechy a zázvorem

, ,
Tofu žemlovka s hruškami,  vlašskými ořechy a zázvorem

Zemlbába neboli žemlovka je recept, na který jsem se chystal už docela dlouho. Tak stejně dlouho jsem však přemýšlel, jak to udělat, aby byla jednak veganská, ale také něčím neobyčejná. Napověděly mi právě dozrávající hrušky i nedávná sklizeň ořechů. Tvaroh zde samozřejmě nahrazuje tofu s citrónovou kůrou, chléb je vícezrnný a skořici zde výborně doplňuje mletý zázvor. Jako třešnička na dortu je aroma italského likéru Amaretto.

DSC_0672-3

6 obědových porcí / forma 28 x 20
doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
1 toastový vícezrnný chléb
6 menších hrušek
400 ml sójového mléka
1 pl rostlinného tuku (já použil Provamel)
1 vanilkový pudink
2 malé hrstky rozinek, přes noc namočených ve vodě a Amarettu
hrst loupaných vlašských ořechů
½ dcl likéru Amaretto
6 pl hnědého třtinového cukru
1 čl čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 čl mleté skořice
Tofu tvaroh
1 tofu natural (asi 220 g)
1 dcl sójové smetany
1 Bio citro
2 pl tmavého třtinového cukru

DSC_0500

Návod

  1. Do menší misky dáme tofu, smetanu, 1 a ½ pl vanilkového pudinku, cukr a citronovou kůru. Vše rozmačkáme vidličkou na konzistenci tvarohu.
  2. Mléko vlijeme do větší misky, přidáme zbytek pudinku, cukr a pár lžiček Amaretta. Rozkvedláme metličkou. V mléce máčíme rozkrojený chléb, který klademe do vymaštěné formy. Další vrstvu tvoří oloupané, na tenké plátky nakrájené hrušky, které posypeme rozinkami a ořechy (pár necháme na posypání ke konci). Zaprášíme cukrem, skořicí a posypeme zázvorem.
  3. Lžící rovnoměrně rozetřeme tvaroh a opět opakujeme vrstvu s máčeným pečivem.
  4. Zakryjeme alobalem a pečeme v horkovzdušné troubě na 170°C.  Po 35 minutách alobal sejmeme, posypeme hnědým cukrem, rozinkami a ořechy. Krátce zapečeme, dokud nezačne pečivo hnědnout.

klima_kolaz_small

Můj tip :
Na talíři posypeme moučkovým cukrem. Ihned po dopečení můžeme také znovu zakápnout likérem.

DSC_0565DSC_0579-2

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

10.9.2019

Share This