Greenwayfood

by Petr Klíma

Červená řepa

Červená řepa

Řepu (jakožto u nás ve srovnání s jinými zeměmi ne příliš často používanou kořenovou zeleninu) znali již v severní Mezopotámii. Později se objevuje ve starověkém Řecku, kde ji používali jako dar pro boha Apolóna. Až ve 14. století se vyskytla na britských ostrovech, v Evropě byl tento druh zeleniny dlouho velmi vzácný a teprve kolem roku 1558 se název červená řepa objevuje v Německu, odkud se následně šíří do celé Evropy. Řepu připravují však velice často také v Asii a v Severní Americe. Co místo, to různá odrůda a odlišné odstíny barev a tvarů.

U nás přichází řepa na trh začátkem léta, mladé svazky jsou velmi výživné. Postupem sezony plní sklepy farmářů, kde krásně vydrží až do jara. Řepa, jakožto lék, je především výborným zdrojem betaninu, který udržuje ve výborné kondici naše játra. Nezanedbatelný je obsah betakarotenu a také vápník, draslík, hořčík a sodík, vitamíny E, B1 a B2. Často se doporučuje několikadenní kůra, kdy se pravidelně pije čerstvě vylisovaná řepná šťáva, která nastartuje tvorbu žluči k úpravě našeho zažívání či žaludečních nevolností.

Syrovou řepu všeobecně lidi moc nemají rádi, hodně populární je u nás tepelně upravená, ať už v salátech nebo třeba v Ruském boršči, kde je základní surovinou. Důležité je vědět, že její blahodárné účinky získáme hlavně konzumací za syrova, možná proto byla v dřívějších dobách využívána především jako lék. Při přípravě syrové řepy bych určitě doporučil nastrouhat ji na jemno, pustí pěkně šťávu a její konzumace bude o něco jednodušší. Pak už jen přidáváme oblíbené suroviny – hořčici, olivový olej, citron, jogurt, sojanézu, česnek, tahini, různé druhy orientálních koření (skořice, římský kmín, chilli, kajenský pepř), z bylin je dobrý estragon, oregano, ale výborný šmrnc dodá také křen nebo kysané zelí či jablíčka. Nejen zajímavé chuti, ale i barevného zpestření docílíme přidáním nasekané rukoly, polníčku nebo třeba hrstky dobrých španělských oliv. Vhodné jsou i opražené ořechy nebo slunečnicová semínka.

V neposlední řadě bych vyzdvihnul i vrchní listy, které se uplatňují jak v salátech, čerstvých šťávách, ke zdobení různých pokrmů nebo třeba podušené jako špenát či mladá kapusta. V čerstvých šťávách se většinou kombinuje s mrkví, jablkem, řapíkatým celerem nebo pomerančem.

V teplé kuchyni je populární pečení, zde se často přikláním k rozmarýnu, sušenému česneku, soli a kvalitnímu slunečnicovému oleji.  Z pečené řepy je výtečná polévka, zajímavá kombinace je s pomerančovou šťávou, skvělý je i pečený česnek, můžete vyzkoušet se smetanou nebo s jogurtem…
Řepa je výborná do rizota, s obilninami, ale také v ragů s dýní a rostlinnou uzeninou.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

15.10.2018

Share This