Greenwayfood

by Petr Klíma

Ředkvičky a jiné ředkve…

Ředkvičky a jiné ředkve…

Za surovinu, která paří k favoritům studené kuchyně a k výrobě salátů především,bych určitě označil ředkvičku. Ředkvičky jsou zřejmě původem z Asie, avšak písemně jsou doloženy až ve Středomoří. Po staletí je konzumovali Egypťané, znali je již v roce 2780 př. n. l.,...
Cibule kuchyňská…..

Cibule kuchyňská…..

Nejpravděpodobnějším původem odkud ,,velká perla´´ jak se jí také přezdívá, pochází (i když to není stoprocentně jisté) z Asie. Ve starověku jsou záznamy jak z Bible, starověkých tabulek Sumerů, nebo třeba z dávných počátků Indie, téměř vždy však ve spojení...
Slunečnice topinambur

Slunečnice topinambur

Topinambury nebo také židovské brambory (někdy z italského překladu jeruzalémské artyčoky) jsou hlízy, na které se tak trochu zapomíná. Připomeňme si nejprve fakt, že za třicetileté války, kdy k nám docestovala z Německa, nás tato plodina zachránila před hladomorem....
Červená řepa

Červená řepa

Řepu (jakožto u nás ve srovnání s jinými zeměmi ne příliš často používanou kořenovou zeleninu) znali již v severní Mezopotámii. Později se objevuje ve starověkém Řecku, kde ji používali jako dar pro boha Apolóna. Až ve 14. století se vyskytla na britských ostrovech,...
Květák

Květák

Nikdo by snad ani neřekl, že místo, kde květák poprvé spatřil světlo světa byl Kypr. Psalo se tehdy 6. století před naším letopočtem. A až za dlouhých tisíc let, kdy na Kypru divoce rostl, se objevuje na Britských ostrovech, kde mu říkali „Kyperský salát“. Později se...