Greenwayfood

by Petr Klíma

Červená řepa

Červená řepa

Řepu (jakožto u nás ve srovnání s jinými zeměmi ne příliš často používanou kořenovou zeleninu) znali již v severní Mezopotámii. Později se objevuje ve starověkém Řecku, kde ji používali jako dar pro boha Apolóna. Až ve 14. století se vyskytla na britských ostrovech,...
Květák

Květák

Nikdo by snad ani neřekl, že místo, kde květák poprvé spatřil světlo světa byl Kypr. Psalo se tehdy 6. století před naším letopočtem. A až za dlouhých tisíc let, kdy na Kypru divoce rostl, se objevuje na Britských ostrovech, kde mu říkali „Kyperský salát“. Později se...
Fenykl sladký

Fenykl sladký

Fenykl má charakteristickou anýzovou chuť a vůni, jejímuž kouzlu poprvé podlehli Portugalci, když se poprvé vylodily na exotické Madeiře. Velké popularitě se následně stal u Římanů a Řeků. Složil především k udržení pevného zdraví, k výživě v době hladomorů či...
Hrách setý…nebo spíše a prostě hrášek.

Hrách setý…nebo spíše a prostě hrášek.

Tato prastará jednoletá popínavá luštěnina z čeledi bobovitých je známa mnoho let napříč všemi stravovacími styly. Nejstarší záznamy pochází z let okolo 7000 let př. n. l. z východního Středozemí, kde ho pěstovali převážně Řekové a Římané, kteří ho později přinesli do...
Špenát

Špenát

Mezi další klasicky jarní surovinu bezesporu patří mladé listy špenátu. Původ a pěstování setého špenátu je nejprve dohledatelný v jihozápadní Asii. Od 7. století byl pěstován ve větší míře v Číně. Do Evropy se však díky Maurům přes Francii poprvé dostává až kolem...