Greenwayfood

by Petr Klíma

Podzimní saláty s dětmi

,
Podzimní saláty s dětmi

V pořadí třetí kroužek vaření, na kterém jsme vlastně ani moc nevařili, byl zaměřený na saláty z podzimní kořenové zeleniny. Pro děti to byla velká zkouška, jelikož saláty ve škole příliš nebaští, také proto jsem toto téma zvolil. V jídelně jsem zařadil už několik zajímavých a neobvyklých salátů a v tomto trendu hodlám pokračovat.

 

Takže opět klasický model, tři skupiny, tři saláty, řada surovin a zručné ruce dětí. První salát byl z čerstvě nastrouhané řepy s kapary, vlašskými ořechy, bylinkami a přelitý hořčičným dresnikem. Nebudete věřit, ale taková syrová řepa v sobě skrývá mnoho významných vitamínů, které jsou právě v podzimním období zapotřebí. Podrobný postup jak si takový salát vyzkoušet najdete zde.

Druhý salát byl z typické kořenové zeleniny, mrkve, celeru a petržele, přesný název zahradnický salát. Místo majonézy jsme použili sojanézu (alternativa klasické majonézy bez vajec ze sójového mléka), sojový jogurt. Na dochucení lahůdkové droždí, česnek, citron, a na posyp pažitka, přesný recept zde.

Nakonec jsem zvolil trochu složitější salát z pohanky s restovaným pórkem, rajčaty, vinným octem, kapary a mletým římským kmínem. Opět dost neobvyklý podzimně laděný salát, nakoukněte na recept zde, možná vás zaujme a vyzkoušíte doma i vy.

No a abych děti neodradil od super zdravých jídel, tak jsem čtvrtou skupinku nechal udělat výtečné pečené brambory, které k podzimní sklizni také neodmyslitelně patří. Na brambory mám svoji osvědčenou kombinaci koření a bylin. Především sušený rozmarýn, granulovaný česnek, drcený kmín, slunečnicový olej a samozřejmě mořská sůl, v troubě pečeme na 180 °C dozlatova. K bramborám děti vytvořily dresink ze zakysané smetany, s čerstvě utřeným česnekem, solí a pažitkou. Brambory zmizely v okamžiku, děti však ochutnávaly (i když trochu s respektem) i rozmanité saláty, co zbylo vzaly domů ochutnat rodičům, snad chutnalo i jim.


Také dekuji mému kamarádovi Jirkovi Grégrovi, který se postaral o krásný foto dokument tohoto setkání.

Dovednosti

Zveřejněno

25.10.2022

Vložit komentář

Share This