Greenwayfood

by Petr Klíma

Dýňové řezy s karobem a hruškovými povidly

,
Dýňové řezy s karobem a hruškovými povidly


Je čas dýní, a proto jsem začal zkoušet novou neobvyklou buchtu. Chtěl jsem udělat něco hodně tmavého ve stylu čoko s použitím praženého karobu. Aby buchta nebyla příliš suchá, často používám na povrch nebo dovnitř některá povidla, která jsem si sám udělal. Když se vám povidel nedostane, klidně si vystačíte s marmeládou. Dobrá je meruňková, ta se používá podobně ve vídeňském dortu Sacher. Také nic nezkazíte, když zvolíte nějakou kyselejší – rybízovou, malinovou nebo višňovou.


Pekáček 20×25
Doba přípravy 45 minut
Doba pečení 30 minut

Budeme potřebovat:
250 g vydlabané dýně Hokkaidó
1 lžička mleté skořice
2 malé hrstky rozinek
150 g pšeničné mouky polohrubé
100 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
80 g sušené třtinové šťávy panela
30 g karobového prášku tmavého
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
3 dcl ovesného mléka
4 lžíce olivového oleje
sklenice hruškových povidel (hodí se i meruňková nebo rybízová marmeláda)
50 g čokoládových peciček
2 lžíce sójového margarínu Provamel (nebo kokosového oleje)
2 lžíce javorového sirupu
malá hrstka nasekaných mandlí (můžou být ořechy)

Návod:

  1. Rozinky zalijeme nad povrch teplou vodou a necháme nabobtnat.
  2. Dýni i se slupkou rozkrájíme na kostky, zalijeme vodou, přidáme skořici a vaříme, dokud dýně nezměkne. Scedíme a dáme vychladnout.
  3. Do větší mísy přesejeme mouku, karob, přidáme panelu, prášek do pečiva, sodu a promícháme.
  4. Do nádobky vložíme dýni, zalijeme ovesným mlékem, přilijeme olej a rozmixujeme. Přidáme do mísy se sypkými surovinami, vsypeme scezené rozinky a umícháme vláčné těsto.
  5. Vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný pekáček a na 30 minut vložíme do trouby předem vyhřáté na 165°C.
  6. Vyjmeme z trouby, necháme chvíli vystydnout, pomažeme povidlím, pocákáme ve vodní lázni rozehřátými pecičkami s margarínem a sirupem. Nakonec posypeme mandličkami.

i

Dovednosti

Zveřejněno

2.12.2017

2 komentáře

  1. Dobrý den, pane Petře, máte krásné stránky, jedinečné recepty a dnes jsem koupila Vaši kuchařku. V regálu jsem ji mezi „bestesellerovými“ kuchařkami málem přehlédla pro její skromný neokázalý design, o to víc jsem však poté ocenila její obsah, krásné fotografie, moderní a přitom kuchařsky- uživatelsky-česky velmi přívětivé recepty vhodné pro běžného člověka. Recepty jsou super a jistě zdravé. Nejsem sice vegetarián ani vegan, nicméně aniž bych se o to snažila, ve stravě preferuji bezmasé pokrmy či s jeho menším zastoupením a také mi chuťově vyhovují jídla a moučníky tak o půlku méně sladké, než běžně jsou. K tomuto receptu a i Vašem ostatním mám dotaz – tzv. rostlinná mléka mi nijak nevadí a také je používám, ale nemívám je zcela běžně doma – mohu v receptech místo toho použít i kravské mléko/případně jinde jogurt/tvaroh? Dále jak poměrově nahradit množství sušené třtinové šťávy – pokud bych raději využila cukr nebo med ? (stejný důvod jako u mléka – nemívám běžně doma. Jaká je sladivost rapadury – panely v porovnání s cukrem?) Moc děkuji a přeji krásný r. 2018. Miri

    Odpovědět
    • Krásný dobrý den, předem děkuji za chválu a zakoupení knihy. Velice mě těší, že jste si vybrala právě mou a vyhovuje Vám.
      Myslím, že mléko můžete používat ve stejném množství, nic se s tím nepokazí, nejlépe však asi ne příliš tučné, tak stejně asi i s jogurtem. Panela sladí o trochu méně než cukr, struktura je však podobná, jen trochu jemnější. Např. zde je 80 g panely, tak bych klidně vyzkoušel 60 g, sama vrchní vrstva povidel dodá moučníku také trochu sladkosti. Snad jsem Vám pomohl a bude Vám chutnat. Hodně zdaru P.K

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This