Greenwayfood

by Petr Klíma

Exkurze ve firmě Agrimex -zpracování letošního špenátu z Polabí

Exkurze ve firmě Agrimex  -zpracování letošního špenátu z Polabí

 

Žijeme v době, kdy se při výběru potravin neustále mluví o čerstvé zelenině, farmářských produktech, pečivu bez éček nebo masa bez antibiotik. Když se zaměříme pouze na zeleninu, je celkem pochopitelné a vědecky dokázané, že čerstvá zelenina je pro nás nejlepší, především co se studené kuchyně týče. Když vezmeme v potaz, že ne vždy jíme zeleninu syrovou, musíme se zamyslet, jakou zeleninu bychom měli používat při tepelné úpravě. Zajisté je důležité při výběru klást důraz na lokálnost, kvalitu a péči při pěstování. Roli by měla hrát vizuální stránka, která je u většiny z nás na prvním místě, co myslíte? Jak čerstvá je však čerstvá zelenina v obchodech, toť otázka! 🙂 Pokud zrovna nemáte vlastní zahrádku, tak se při výběru musíte dobře orientovat.

DSC_6635

Dostal jsem nabídku nakouknout pod pokličku zpracovaní zeleniny před zmražením až po moment, kdy se nám dostane do rukou produkt v krásně zabaleném obalu. Vidět proces zpracování zeleniny do zmrazené podoby jsem nemohl odmítnout už jen proto, že jsem na mraženou zeleninu v podstatě nikdy nezanevřel. Sám jsem se na místě ujistil, že mražená zelenina je nejlepší volbou, jak sezonní nedostupnost zeleniny nahradit.

Nejprve bych rád pověděl něco o firmě, kde se nacházíme:
Firma Agrimex byla založena v roce 1995 se zaměřením na zpracování a obchod s mraženými potravinami. V roce 2006 se přesunula do Panenských Břežan, kde nyní sídlí v jednom z nejmodernějších mrazírenských areálů v ČR. Největší pýchou jsou špičkové technologie, které zaručují šetrné a zejména rychlé zpracování i přebalování především tuzemské zeleniny a ovoce. Ne náhodou tedy firma sídlí na rozmezí Litoměřicka a Polabí, kde je pro Agrimex skvělá dostupnost zeleniny přímo od místních pěstitelů.

budova04

Celým areálem nás pečlivě provedl sám ředitel, pan Ing. Ryszard Nemoudry, který nás současně seznámil s technologií zpracování zeleniny. Exkurze začala u obrovské hromady čerstvě sklizeného špenátu. Zde ho pás vsouval přímo do haly, kde probíhalo jeho mytí.

20160518_104651

Po omytí a pečlivém přebrání nevhodných žlutých listů je špenát blanšírován. Díky blanšírovaní (pouze u některých druhů) a mražení šokem si suroviny zachovávají charakteristickou chuť, vůni, barvu, ale také nutriční látky, vitamíny a enzymy. Potom je špenát dle potřeby sekán na různě velké kusy, balen a mražen při velice nízkých teplotách. Následně putuje přímo do skladu a zde je před expedicí skladován při -21 °C. V celém provozu panuje velká zima, byl jsem rád, že mou profesí je kuchařina J . Vše je v takové výrobě samozřejmě důkladně sledováno institucemi, které na kvalitu a zacházení se surovinami pravidelně dohlíží. Rád bych upozornil, že je také velice důležité, jak spotřebitel se surovinou zachází.

20160518_104736      20160518_105538

Ke konci exkurze na nás čekalo bohaté pohoštění z produktů zde vyrobených. Nechyběla zde např. polévka brokolicový krém, bramborový salát, grilovaná středomořská zelenina, palačinky plněné zeleninou i ovocem nebo třeba mačkané jahody jako dezert. Úplně nejvíc mě však oslovily kukuřičné klasy, které byly super sladké. Můžu říct, že jsem tak dobrou odrůdu kukuřice snad nikdy nejedl.

 20160518_105456 20160518_110255

20160518_114930        20160518_114608

     

20160518_111007

20160518_111757

Sortiment zeleniny je smysluplně rozlišen na řady Foodservice Agrimex, Dione a Dione premium. Poslední dvě řady jsou evidentně pojmenovány podle postavy řecké mytologie, která je charakterizována jako bohyně deště a pramenů, což je pro tuto firmu určitě velice důležité. Sám pan Ing. Nemoudry podotknul, že poslední dobou je trápí velké sucho v naší zemi, jelikož komplikuje dostupnost a cenu zpracované zeleniny.

185-country28-asie-smes  107-jahody-dp

Dovednosti

Zveřejněno

26.5.2016

Vložit komentář

Share This