Greenwayfood

by Petr Klíma

Svěží dortík s kokosovým krémem a rebarborou

,
Svěží dortík s kokosovým krémem a rebarborou

Když dělám dezerty, dbám na to, aby neobsahovaly příliš mnoho cukru. U tohoto to nebylo lehké, jelikož rebarbora je velice kyselá a cukr prostě potřebuje. V korpusu žádný cukr není, sladí ho pouze rozinky s rozmixovaným banánem.Krém kromě tofu obsahuje můj milovaný kokos, a aby kokosu nebylo málo, použil jsem také kokosovou smetanu. Vrchní vrstva je celkem jasná – rebarbora, trochu džemu
a samozřejmě vše drží pohromadě náhražka želatiny – mořská řasa agar-agar.

DSC_5926-2,1

větší kulatá dortová forma
doba přípravy 60 minut

Budeme potřebovat:
Korpus:
120 g pšeničné mouky hladké
50 g polenty /1min/
50 g ovesných vloček
½ banánu
3 dcl sójového mléka
60 g rozinek
1 čl jedlé sody
1 čl skořice
1 pl prášek do pečiva
3 pl slunečnicového oleje
Náplň:
200 g tofu natural
200 ml kokosové smetany
50 g strouhaného kokosu
3 pl rýžově mouky /kukuřičného škrobu/
1 vanilkový cukr
Vrchní vrstva:
1 tyčinka agar-agar
400 ml vody
3 pl třtinového cukru
2 pl červené marmelády
3 – 4 lodyhy rebarbory

Návod

  1. Mouku, polentu, vločky, sodu, prášek do pečiva a skořici vložíme do větší mísy. Do mixeru dáme banán, rozinky, mléko, olej a rozmixujeme. Vlijeme do mouky a zlehka promícháme. Necháme asi 5 minut odležet, aby vločky trochu změkly. Pečeme v předem na 165°C vyhřáté troubě asi 20 minut. Necháme důkladně vychladnout. Tyčinku agar-agar namočíme do vlažné vody.
  2. Všechny suroviny na krém vložíme do mixeru a rozmixujeme do hladka. Naneseme na korpus a opět pečeme na 165°C 20 minut.
  3. Do vody s řasou přidáme marmeládu, cukr a přivedeme k varu. Vaříme pár minut, dokud se řasa nerozpustí. Nakonec přidáme oloupanou na kostky nakrájenou rebarboru a vaříme asi minutu tak, aby se nerozvařila. Necháme opět krátce vychladnout. Postupně nanášíme v několika vrstvách na tofu krém. Necháme důkladně ztuhnout, nejlépe na chladném místě.

DSC_5961-2

Při používání agaru dbejte těchto zásad:
Povrch, na který agar nanášíme, musí být dostatečně vychladlý. Také uvařený agar nesmí být příliš horký. Vsáknul by se nám celý do krému nebo vytekl stranami. Naneste nejdříve tenkou vrstvu, nechte ztuhnout a potom takto několikrát opakujte. Vyvarujete se tak zbytečným problémům 🙂 .
Hodně zdaru.

DSC_5947-1

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

18.5.2016

Share This