Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek zaměřený na kopřivy

,
Kroužek zaměřený na kopřivy

Opět se mi vkusně podařilo zvolit klíčovou surovinu do receptu na kroužku vaření a představit tak touto cestou dětem mladé jarní kopřivy, které nyní rostou skoro všude. Vybral jsem zajímavý recept na slané kopřivové muffiny z dílny Probio, která nás pravidelně zásobuje bio moukami nejlepší kvality na našem trhu. Navíc se nám blíží Velikonoce a tak by mohla tato sezónní inspirace sloužit při přípravách pohoštění na tyto krásné jarní svátky.


 

Na kroužku nás tentokrát poměrně dost chybělo, virozy a angíny si vyžádaly úbytek účastníků a mnoho omluvenek, což mi bylo líto a doufám, že příště budeme kompletní.

Proč je dobré kopřivy sbírat právě na jaře, k čemu se dají dále využít a především jak je bezpečně natrhat a připravit se dočtete v článku zde. Pak už jen stačí vybrat ten nejlepší recept a pustit se do společného vaření či pečení. Děti byly poměrně překvapené, co jsem si na ně tentokrát připravil, a ke kopřivám přistupovaly s respektem. Po krátké době však všichni zjistili, že se není čeho obávat a mohli se pustit do pečení. Jako vždy přikládám slušnou fotodokumentaci a také recept, abyste si mohli muffiny vyzkoušet doma i vy.

          

 
 
         

Jarní kopřivové muffiny: 

Suroviny:
100 g mouka pšeničná bílá hladká
120 g mouka špaldová celozrnná jemně mletá
sůl mořská jemná
100 g anglická slanina (vegetariánům doporučuji uzený tempeh)
100 g mladých kopřiv nebo listového špenátu
2 lžičky prášek kypřicí do pečiva
100 g sýr gouda
2 ks vejce
200 ml podmáslí
hrst naťové petržele nebo medvědího česneku
70 g máslo

Návod:
1. Troubu předehřejeme na 180°C.
2. Slaninu orestujeme v pánvi dokřupava.
3. Kopřivy vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme minutu ve vodě, poté scedíme a důkladně vyždímáme, poté nasekáme najemno.
4. V míse smíchejme mouku, kypřicí prášek, sůl, jedlou sodu a 2/3 nahrubo nastrouhaného sýra. (Zbytek sýra necháme na dokončení a posyp muffinů.) V jiné nádobě prošlehejme vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí přilijeme k suchým přísadám a promíchejte. Přimícháme zchladlou slaninu, špenát a nasekanou petržel.
5. Těsto rozdělíme do připravených košíčků na muffiny (můžete naplnit na okraj košíčku) a posypeme zbylým sýrem. Pečeme 18–20 minut dozlatova.

Dovednosti

Zveřejněno

18.3.2023

Vložit komentář

Share This