Greenwayfood

by Petr Klíma

Nákupy v nouzovém stavu za Prahou a domácí kváskový chléb

Nákupy v nouzovém stavu za Prahou a domácí kváskový chléb

Deset let jsem byl zvyklý pondělí až pátek (teda když opomenu to, že jsem v sezoně často trávil sobotní rána na trhu) jezdit do naší dejvické restaurace, která mi kromě mých kuchařských povinností směrem k zákazníkům, poskytovala i formu kvalitního nákupu zdravých surovin do kuchyně, bio zeleniny nebo třeba čerstvého celozrnného pečiva.

Tato doba však na čas skončila. Krutá karanténa a uzavření restaurace mi tuto rutinu přerušila. Nyní jsem tatínkem na plný úvazek, řeším nákupy, vaření, výchovu a edukaci dětí. Společnými silami s mojí ženou řídíme celkový chod naší rodiny pár kilometrů za Prahou směrem na západ. A proto jsem byl povinen pozměnit svoje zajeté zvyky, poohlédnout se po místech, kde kvalitně nakoupit v mém okolí, také připravit zásoby na každodenní plánování zdravé kuchyně.

Žijeme v rozrůstající se vesnici  zvané Chýně, která má do Prahy nedaleko, avšak za blízkými kopci co by kamenem dohodil se rozprostírá celé Berounsko. Toto místo poskytuje útočiště krásných lesů, kam se chodíme s dětmi procházet, dovádět na loukách, stavět domečky z větviček a šišek malým skřítkům, koupat se v řece či rybníku a řadu dalších radostí, na které vždy máme pěkné vzpomínky.

                                                     

V okolí tak jako po celé české republice je obchodů přehršel, ne však každý má suroviny jaké já potřebuji a proto vám sem některé vypíši:

  1. Podniková prodejna Countrylife Archa, se nachází v údolí obklopené lesy v malé obci Nenačovice u Berouna. (Veleznámé z každoroční akce Biodožínky.) Zde nakoupíte hodně podobně, jako v každé prodejně Countrylife, veškerý sortiment do spíže, celozrnné pečivo, chlazené veganské i mléčné produkty, eko kosmetiku. Nechybí zde dokonce i násypníky, což bych ve vesnici tohoto rozměru vážně nečekal. Po předběžné domluvě Vám zde připraví i větší 5 kg balení. (U nás doma se hojně vede kaším, tak takový pytel jemných vloček vždy oceníme.) Po nákupu si můžete udělat malou procházku po okolí, jsou tu místa klidná, bez velké frekvence turistů, což je v této době účelné.

2. Dobroty od Kačky (bývalá prodejna Sklizeno), na cestě z Chráštan do Rudné, přímo v areálu benzinové stanice u rudenského nádraží. V této prostorné prodejně najdete téměř všechno, dost bych ji přirovnal k dejvickému obchůdku Marama. Opět velký sortiment biopotravin různých firem (včetne CL), farmářské suroviny a zelenina, obrovský výběr pečiva, ale také uzeniny nebo maso. Také neskrývám náklonnost ke kvalitnímu vínu, i zde mají dobrý výběr. Běžně (když nejsme zrovna v nouzovém režimu) se dá v prodejně i posedět v pěkné kavárně s dětským koutkem, kde Vám udělají skvělou kávu, polévku ale také skvělé domácí moučníky!!!

3.  Na druhou stranu směr Praha lze biopotraviny zakoupit v prodejně Hostivický Jarmark. Opět skvělý výběr produktů zdravé výživy, kosmetiky, čajů ale také knih, kde nechybí moje Zeleninová nebo Luštěninová kuchařka.

4. V poslední řadě bych doporučil zavítat na berounské náměstíčko, kde najdete rodinný podnik Šťastná koza. Ve dvou oddělených prodejnách provozují bioochod (sortiment hodně podobný jako obchody výše, na trochu menším prostoru) ale také bufet, který Vám nyní vydá z okénka zdravý oběd, kávu nebo moučníky, které nejsou na škodu ochutnat.

 

Je pravda, že dost bio produktů včetně zeleniny nakoupíte nyní i v Lidlu a nebo blízkém Globusu, jsou to však obchody větší, kde strávíte delší dobu, což není v této době úplně ideální. Také jsem přemýšlel, že je velice dobré mít v zásobě nespočet receptů, k tomu vám dopomohou moje recepty, ale také kuchařky, nejen ty co jsem vydal, prostě kuchařky všeho druhu. Je pravda že nyní se do knihkupectví nedostanete, vše však funguje online. Co nejdříve tedy koukněte na stránky nakladatelství Smart Press, tam jich mají nespočet  a do odvolání nabízejí dopravu ZDARMA!!!!

       _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Příběh našeho kváskového chleba

Jedna z věcí, ke kterému jsem se díky výjimečně situaci opět navrátil, je pečení domácího chleba. Poodkryji vám poměrně jednoduchý návod, jak takový chléb doma zadělat a posléze upéct. Dříve jsem si chleba pekl, zkoušel jsem dost žitné chleby, ale nyní mě chutnají spíše chleby takové, kde je o trochu více pšenice nebo špaldy. Musel jsem však  přijít jak na to. Dost mi ke zdárnému úspěchu dopomohly různé rady, ať už známých z mého okolí, ale také z řad blogerů. Jisté základy mám načerpané z IG stories Garden and Kichen, ale také odbornice na slovo vzaté- Maškrtnica.

 

Základem dobrého kváskového chleba je samozřejmě kvalitní kvásek z blízkého zdroje. Bezesporu je dobré, mít doma zásobu několika druhů mouky. (Především celozrnnou žitnou, celozrnnou špaldovou, ale také klasickou pšeničnou mouku hladkou.) Všechny mouky nyní nakupuji v Arše (viz doporučení výše), zde je také možné zaklepat na dveře pekárny, a s vlastní skleničkou poprosit o kvásek (sám jsem si ho odtud také dovezl), to je ale potřeba udělat brzy ráno (mezi 8-10 hod). Je pravda že je to nyní s moukou trochu na levačku a ne všechny druhy jdou bez problému sehnat. Mám nyní jedno aktuální info z IG, že v Berouně u Šťastné kozy zásobu mají, především tu žitnou a to dokonce dva druhy.  A teď už k samotné přípravě chleba: možná Vás mnou napsaný návod odradí složitostí, jakmile si to však zažijete, tak uznáte, že upéct si doma dobrý pecen stojí za to a zas tak moc práce to nedá.

Na jeden půlkulový pecen si obstarejte

Startér:
1 vrchovaté lžíce žitného kvásku
70 g žitné celozrnné mouky
60 g teplé vody
Další potřebné suroviny
200 g špaldové celozrnné mouky
320 g pšeničné mouky hladké
300 g teplejší vody
1 lžička celého kmínu
1 lžíce himálajské soli

Návod

  1. Založení kvasu není nijak složité, já ho připravuji vždy večer, do větší nádoby (u mě je to nádoba k el. hnětači), ve které budeme druhý den chleba míchat. Vložíme vrchovatou lžíci kvásku, přidáme žitnou mouku a zalijeme vodou. Zamícháme a takto necháme přes noc zkvasit. Pozor na to, že vám bude kvásek ve sklenici postupně ubývat, je potřeba ho občasně dokrmovat, to znamená přidat asi 2 lžičky žitné mouky a přibližně 100 ml teplejší vody (konzistence hustější palačinkové těsto). Poté nechte pár hodin v kuchyni nakvasit, opět schovejte do lednice na další pečení.  
  2. Druhý den přidáme ke kvasu zbylé suroviny a vypracujeme těsto (každá mouka saje trochu jinak, těsto by se mělo trochu lepit, ale nemělo by být moc řídké, hůře by se s ním pracovalo, vždy trochu hladké mouky dle potřeby přidávám) takto necháme ležet přikryté utěrkou asi 40 minut. Poté v míse několikrát těsto potáhneme a přeložíme (doporučuje se mokrou rukou nebo namočenou v olivovém oleji). Takto opět po 40 minutách opakujeme. Po celkových 2 hodinách těsto vysypeme z mísy na pomoučený stůl, vytvarujeme bochník, který dáme bud´ do ošatky nebo mísy s pomoučenou utěrkou, takto necháme asi 1-2 hodiny nakynout. (Já mám menší keramickou formu na chleba v které jak chléb nechám kynout tak ho v něm i peču, tuto mísu však vždy před pečením v roubě rozehřeji, chléb se v ní pak dobře upeče, ale hlavně udrží tvar bochníku, pokud by bylo těsto řidší.) Chléb přesuneme do vyhřáté misky (nebo na pekáč s papírem na pečení), na povrchu chléb nařízneme aby neprasknul. (Doporučuje se žiletka ale stačí i ostrý nůž.)
  3. Troubu rozehřejeme na 240° C bez horkého vzduchu, vložíme chléb a na spodní plochu trouby misku s vodou, tu po 10 minutách vyjmeme a troubu ztlumíme na 220°C, chléb dopékáme další 20-25 minut do zlatova. A máte hotovo. 

       


Další tipy:
chleba je oproti moučníkům tvorba, která naskýtá zkoušení a experimenty. Lze míchat různé mouky, přidávat do chleba různá semínka (dýně, slunečnici, sezam), koření, bylinky, sušená rajčata, cibulku a řadu dalších surovin, které chleba vždy obzvláštní a obohatí. (K dispozici je také chlebové koření Sonnentor, obsahuje kmín, koriandr a fenykl) Nezoufejte však, když se vám někdy chléb nepovede, je to vždy trochu alchymie, každý chléb je jiný.

 

2 komentáře

  1. Dobrý den,
    jsem občanka Náchoda, do Prahy k příbuzným (bydlí na Kulaťáku) jsem jezdila za běžného režimu dost často. A vždy táhnu spousty potravin z prodejny Country Life. Vařím snad zdravě, nejsem veganka ani vegetariánka. Nyní zápasím s pečením chleba. Zde není možné sehnat chlebový kvásek. Chtěla bych se zeptat, zda by se dal použít žitný kvásek instatní, který je možné koupit. Děkuji

    Odpovědět
    • Dobrý den, abych pravdu řekl, tak instantní kvásek mám také doma, ale nikdy jsem ho nepoužil. Proto Vám asi moc nepomohu, nemám s tím moc zkušenost. Zkuste se třeba na kvásek zeptat, v místech, kde kváskový chleba pečou, možná by byli ochotni vám trochu odlít. Pěkné dny PK.

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

31.3.2020

Share This