Greenwayfood

by Petr Klíma

Polévka houbový krém s pohankou a šalvějovým pestem

Polévka houbový krém  s pohankou a šalvějovým pestem
Sice už je skoro jaro, ale i tak bych nechtěl opomenout tuto zimní polévku, která určitě zahřeje. Takže především budeme potřebovat sušené houby, pohanku a čerstvou šalvěj, která nám polévku provoní. Stručně řečeno: houby a šalvěj k sobě prostě patří, nemyslíte?

5 porcí
doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
4 hrstky sušených hub
60 g pohanky lámanka
2 větší cibule
1 brambor
1 čl provensálských bylinek
1 čl drceného kmínu
2 pl sójové omáčky
2 pl jablečného octa
olivový olej
1 hrstka čerstvého šalvěje
1 pl wurzl
Pesto:
1 hrstka čerstvé šalvěje
špetka soli
špetka pepře
olivový olej

Návod:

  1. Houby zalijeme 3 dcl vroucí vody a necháme nejméně ½ hodiny změknout.
  2. Cibuli nakrájíme na hrubší kostky, vložíme do hrnce s rozehřátým olejem, osmahneme do růžova. Přidáme bylinky s kmínem a opět krátce orestujeme.
  3. Vložíme houby i s vodou, ve které jsme je máčeli. Dolijeme asi 1,6 l vody, přidáme wurzl, nakrájený brambor a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
  4. Přidáme šalvěj, ocet, sójovou omáčku a polévku rozmixujeme. Nakonec vsypeme pohanku a zavaříme asi 3 minuty. Necháme pod pokličkou dojít. (Vše záleží na hrubosti lámanky.)
  5. Dle potřeby dosolíme nebo přidáme ocet. (Já mám polévku rád mírně nakyslou.)
  6. Šalvěj nasekáme na jemno, vložíme do hmoždíře se solí, pepřem a trochou oleje. Umixujme v jemné pesto.
  7. Pesto podáváme do horké polévky na talíři.
Můj tip:
Polévku můžeme podávat s krutony, nebo zjemnit
sójovou smetanou. Do pesta můžeme dát místo soli lahůdkové droždí.
DSC_5752-2

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

11.12.2015

Share This