Greenwayfood

by Petr Klíma

Řepný salát s granátovým jablkem a polníčkem

Řepný salát  s granátovým jablkem  a polníčkem
Granátové jablko je nyní v obchodech k dostání za symbolickou cenu. Pár jsem jich nakoupil a nechal několik týdnů dozrát, zde ho najdete v salátu s červenou řepou a listy polníčku.

4 porce
doba vaření řepy cca 1 hodina
příprava salátu 20 minut

Budeme potřebovat:
2 středně velké červené řepy
1 granátové jablko
1 čl hnědého cukru
1 pl olivového oleje
hrst slunečnicových semínek
2 hrsky polníčku (může být rukola)
mořská sůl
1 limeta

Návod:

  1. Řepu opereme a celou vložíme do hrnce s vodou, aby byla celá ponořená. Trvá poměrně dlouho, než se řepa uvaří, ale je to znát na chuti, když je uvařená ve slupce. Také se v ní uchová mnohem více vitamínů, než když ji vaříme oloupanou. Řepu vaříme asi 1 hodinu, ke konci zkusíme nožem, jestli je uvnitř měkká. Necháme důkladně vychladnout.
  2. Jablko rozkrojíme na ½ a vydlabeme všechna jádra. (Pozor na světlé kousky dužniny – jsou velmi hořké.)
  3. Semínka dáme do větší misky, přidáme na kostičky nakrájenou červenou řepu, kterou jsme předtím oloupali. Zastříkneme limetkou, přidáme cukr, olej, osolíme a zlehka promícháme. Necháme v lednici vychladnout.
  4. Na pánvi krátce osmahneme slunečnici. (není nutné)
  5. Salát vyjmeme z lednice, naservírujeme na talíř, poklademe listy polníčku a posypeme slunečnicí.

DSC_2624-2

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

11.12.2015

Share This