Greenwayfood

by Petr Klíma

Polévka z pečeného celeru a česneku s rýží

,
Polévka z pečeného celeru a česneku s rýží

 

Tuhle polévku, často zařazuji na jídelníček v pátek. Nevím proč, ale už to tak mám vžité, k dalším jídlům se prostě hodí. Také rád používám pečený česnek, většinou do krémových polévek. V tomto receptu, jsem česnek zkombinoval s celerem, aby v polévce byla zastoupena ryze zimní zeleniny. Také jsem uvařil vložku v podobě rýže, která polévku zajímavě obohatí.

 

 

Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
1 celer (650 g)
1 palička česneku
1 cl olivového oleje
1 lžička sušených provensálských bylinek
mořská sůl
60 g rýže parboiled
2 brambory (300g)
1 lžička mletého kmínu
2 hrstky nakrájeného řapíkatého celeru
2 lžíce citronové šťávy
kudrnatá petrželka
čerstvě mletá pepř

Návod:

  1. Celer oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Česnek očistíme a vše dáme na pekáček, polijeme olejem, posypeme bylinkami, zamícháme a pečeme na 180°C do zlatova asi 30 minut.
  2. Rýži propláchneme, zalijeme dvojnásobným množství vody, osolíme a pozvolna vaříme asi 25 minut. Necháme pod pokličkou dojít.
  3. Oloupeme brambory, nakrájíme na větší kousky, přidáme nasekané řapíky, zalijeme 1,5 l vody. Přidáme kmín, bujon a vaříme, dokud brambory nezměknou. Do polévky vsypme upečený celer s česnekem, zastříkneme citronem a rozmixujeme.
  4. Vsypeme uvařenou rýži, ochutíme solí a pepřem, přidáme nasekanou petrželku, zamícháme a můžeme podávat na stůl. (Polévku můžeme nazdobit mladými lístky z řapíkatého celeru.)

 

Můj tip:
Pokud máte v polévce rádi něco více nežli rýži, upečte celeru trochu více, nakrájejte je na malé kostky a vložte do hotové polévky, polévka bude ihned o trochu bohatší.

 

 

Dovednosti

Zveřejněno

1.2.2020

Vložit komentář

Share This