Greenwayfood

by Petr Klíma

Polská okurková polévka

,
Polská okurková polévka

Jednou, když jsem projížděl rozlehlým Polskem, navštívil jsem jednu z místních sítí vegetariánských restaurací, která mě velice zaujala. Zde jsem také poprvé ochutnal velmi zajímavou polévku s kyselými okurkami. Bylo chladno a polévka byla mírně pikantní, příjemně zahřála. Okurková polévka je v Polsku velice vyhlášená, dělá se téměř v každé rodině. Tradičně se používají okurky kvašené, které dodají polévce ojedinělou chuť, můžete však použít i klasické nakládané. No a nebyl by to polský pokrm, kdyby zde chyběl kopr, používají ho velmi často. Projíždíte-li Polskem, máte možnost potkat i celý lán této aromatické bylinky.

Počet porcí 5
Doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
2 menší cibule
1 větší mrkev
1 větší petržel
1/4 malého celeru
5 lžic slunečnicového oleje
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření
mořská sůl
250 g kyselých okurek
450 g brambor
3 lžíce pohanky
200 ml rýžové smetany (nebo sójové)
čerstvě umletý černý pepř
malý svazek čerstvého kopru

 

Návod:

  1. Cibuli vložíme na rozehřátý olej a osmahneme do růžova. Vsypeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a opět chvíli orestujeme.
  2. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme bobkový list, nové koření a sůl. Přivedeme k varu a vaříme pozvolna asi 15 minut.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na hrubší kolečka, vložíme do malého hrnce, zalijeme nad povrch vodou, osolíme a vaříme do změknutí.
  4. Dále vložíme do polévky nahrubo nastrouhané okurky, pohanku a znovu asi 10 minut provaříme. Přidáme brambory i s nálevem, promícháme a ještě chvíli povaříme.
  5. Nakonec přidáme smetanu, dle chuti opepříme a zasypeme čerstvě nasekaným koprem.

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

22.2.2018

Share This