Greenwayfood

by Petr Klíma

Pomazánka z pečené řepy s bylinkami

, ,
Pomazánka z pečené řepy s bylinkami

Další podzimní inspirace v podobě velice chutné pomazánky, pečená červená řepa s česnekem ve spojení s uzeným tofu a směsí z bylinek z novinek letošního roku z výběru Sonnentor.

Počet porcí 1 větší miska
Doba přípravy 90 minut

Budeme potřebovat:
700 g červené řepy
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku
1 lžička mořské soli
100 g uzeného tofu
3 lžičky bylinkového koření na pomazánky koupit
1 lžičce citronové šťávy
pažitka a klíčky na zdobení

Návod:

  1. Řepu oloupeme, nakrájím na kostky (cca 2x2cm), vložíme do pekáče, osolíme, polijeme olejem, zamícháme a pečeme na 200°C asi 60 minut, občasně promícháme. Jakmile řepa začne měknout, vmícháme na hrubo nasekaný česnek, zapneme vrchní gril a asi 10 minut dopečeme dokud česnek nezezlátne, vyjmeme a necháme vychladit (jelikož se řepa peče dlouho je dobré péct najednou i větší množství, které můžete druhý den využít na polévku, do salátu nebo jen tak jakou výtečnou přílohou). 

  2. Tofu nastrouháme na jemno, vložíme do mixeru, přidáme řepu, bylinkové koření, trochu vody, citronovou šťávu a umixujeme na jemnou pomazánku (dle potřeby přidáme trochu vody, pomazánka se lépe umixuje), ochutíme solí.

  3. Namažeme na čerstvé pečivo, nazdobíme klíčky a na jemno nakrájenou pažitkou. 

    Koření na pomazánky lze pořídit také v pikantní verzi, což se určitě ocení v chladný dnech.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

6.10.2021

Share This