Greenwayfood

by Petr Klíma

Řepný salát s hořčicí, kapary a vlašskými ořechy

, ,
Řepný salát s hořčicí, kapary a vlašskými ořechy

Na první pohled se může zdát, že příprava řepného salátu je naprostá samozřejmost. Tento recept vás ale možná překvapí – používá se v něm totiž syrová řepa. Donedávna jsem to také neznal a vždy sáhl po řepě vařené nebo sterilované. Syrová varianta je ale nejen chuťově zajímavější, ale především plná vitamínů a minerálů, které se při vaření ztrácí. Pokud chcete svému tělu dopřát opravdu výživnou porci zdraví, tenhle salát by rozhodně neměl chybět na vašem stole.

Počet porcí 4 přílohové
Doba přípravy: 20 minut

Budeme potřebovat:
500 g červené řepy
2 lžíce nakládaných kaparů
vlašské ořechy
hrstka hladké petrželky nebo pažitky
zálivka
1 velká lžíce plnotučné hořčice 
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
(já použil tento s tymiánem)
1 utřený stroužek česneku
½ lžičky mořské soli
nebo solného květu
špetka mletého pepře

Návod:
1. Řepu oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
2. Umícháme si ze všech surovin zálivku, přidejte i trochu vlažné vody, aby se se suroviny dobře rozmíchali a spojili.
3. Zálivku přidáme do mísy z řepou, přisypeme kapary, na hrubo nasekané ořechy a nasekanou petrželku. Zamíchame a naservírujeme, opět můžeme posypat ořechy a petrželkou.

Můj tip:
do salátu můžeme také vyzkoušet přidat najemno nastrouhaný čerstvý křen nebo kousek jablíčka.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

14.11.2025

Share This