Greenwayfood

by Petr Klíma

Smažená kimchi rýže s uzeným tofu

, ,
Smažená kimchi rýže s uzeným tofu

Tato pikantní rýže je poměrně jednoduchá záležitost, jen je potřeba pár klíčový surovin. V první řadě je to kimchi, ať už domácí anebo kupované, to je jedno. Dále je nutné si dopředu uvařit rýži, nechat vychladnou, aby se drolila, já do tohoto jídla používám vždy rýži z minulého dne, navařím většinou více aby zbyla. Také je dobré mít určitý druh řasy, pro jednoduchost stačí i balíček pražených plátků, které chutnají výtečně a nejsou příliš drahé. No, a abych nezapomněl, také uzené tofu, to koupíte téměř všude, zdravé výživy, farmářské trhy v Dejvicích, ale také v supermarketech.

Počet porcí 2
Doba přípravy 60 minut

Bramborové halušky:
120 g dlouhozrnné rýže natural
4 lžíce oleje z praženého sezamu
3 stroužky česneku
100 uzeného tofu
4 lžíce kimchi
mořská sůl
jarní cibulka
pražený sezam na posyp
sušené chilli lupínky na posyp
balíček pražených plátků mořských řas

Návod:
1. Rýži propláchneme, zalijeme dvojnásobným množství vody, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 20 minut, dokud se vody nevyvaří, necháme dojít v utěrce pod peřinou, poté prokypříme vidličkou a necháme vystydnout.
2. Na oleji ve větší pánvi osmahneme na hrubo nasekaný česnek, po minutce vložíme na kostičky nakrájené tofu, které také chvíli restujeme. Vsypeme rýži, kterou také osmažíme.
3. Vsypeme kimchi, pár vteřin přihřejeme, osolíme, zasypeme nakrájenou cibulkou.
na talíři posypeme sezamem, chilli lupínky a na jemno nakrájenými řasami.

Můj tip: celé jídlo je možné dokořenit chilli lupínky. Záleží však jak ostré jídlo máte rádi a také, jak pikantní máte kimchi.

Dovednosti

Zveřejněno

4.11.2023

Share This