Greenwayfood

by Petr Klíma

Vícezrnný perník

, ,
Vícezrnný perník
Hodně často peču z toho, co zrovna máme doma a tentokrát jsem toho doma měl hodně. V mojí špíži vždy najdu celozrnnou nebo hladkou mouku. Rád používám melasu, kypřící prášek mám doma bez fosfátu, nechybí tu ani jedlá soda. Ze sušených plodů máme v zásobě datle, rozinky, kokos nebo vlastnoručně nasbírané ořechy. V lednici vždy nějaké rostlinné mléko, domácí marmeládu od rodičů a v kořence koření perníkové nebo zázvor. Proto tentokrát vznikl perník, který byl božský, takže musel opět skončit na tomto blogu. Dám vám radu: když se vám něco povede a pamatujete si to jako já, zapište si to. Může totiž nastat chvíle, kdy si řeknete: dal bych si ten perník, co jsem tenkrát dělal… Pokud máte recept zapsaný, není problém. 🙂 Co v následujícím receptu rozhodně nenajdete, je cukr. Divíte se? Ano je to tak, nebudete věřit, jak se bez cukru může péct. Chce to hravost, zkušenosti a jde to, přesvědčte se sami!

 DSC_0709

 

Malý plech /asi 20×30 cm/
vymaštěný tukem a vysypaný moukou

Budeme potřebovat:
250g  pšeničné celozrnné mouky
100 hladké mouky
100 g datlí
1 hrst rozinek
400 ml ovesného mléka
2 čl kypřícího prášku bez fosfátu
½ čl mletého zázvoru
1 čl jedlé sody
hrst nasekaných vlašských ořechů
1 pl melasy /datlového sirupu/ není nutné
1 dcl likéru Amaretto
2 čl perníkového koření
20g  karobového prášku /kakaa/
2 pl kokosu
40 g kokosového oleje
rybízová marmeláda
špetka soli

Čokoláda:
2 pl kakové hmoty
2 pl kakového másla
1 pl kokosového tuku
1-2 pl rýžového sirupu

nebo vegan čokoládu

 

DSC_0790

 

  1. Rozinky zalijeme likérem a necháme nejméně 1 hodinu nasáknout.
  2. Datle zalijeme rostlinným mlékem a také necháme namočené.
  3. Do větší mísy prosejeme mouku a karob, přidáme prášek do pečiva, sodu, sůl, koření, ořechy a kokos.
  4. Datle s mlékem rozmixujeme tyčovým mixerem a vlijeme do mísy se suchými surovinami. Přidáme rozpuštěný tuk, rozinky i s alkoholem, lžíci melasy a celé zlehka promícháme.
  5. Vlijeme do vymaštěného a vysypaného plechu a pečeme v troubě předem vyhřáté na 170°C 35 – 40 minut.
  6. Po vychladnutí potřeme marmeládou. Suroviny na čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.  Necháme asi 10 minut vychladnout.
  7. Přelijeme perník a lžící rozetřeme. Posypeme nasekanými ořechy, kokosem nebo mandlemi.

DSC_0796
DSC_0670

4 komentáře

Zanechat odpověď pro PK Zrušit odpověď na komentář

Dovednosti

Zveřejněno

1.4.2016

Share This