Greenwayfood

by Petr Klíma

Žampionová polévka s pohankou a šalvějí

,
Žampionová polévka s pohankou a šalvějí


Houby jsou bezesporu velkým pomocníkem v kuchyni, nejen při rostlinném stravovaní. Jsou příjemně aromatické a poměrně dostupné, žampiony převážně. No a kombinace hub a šalvěje je velice dobrá, ať už v nádivce nebo třeba v takové polévce jako je tato. Víte, že žampiony jsou celosvětově uznávaná surovina s léčebnými schopnostmi? Napomáhá při léčbě a prevenci alergií a atopických ekzémů. Je vhodná dokonce při léčbě lupénky a jiných kožních problémů. Žampiony jsou bohatým zdrojem vitaminů  B1, B2, niacinu, kyseliny listové a různých stopových prvků. Každopádně se to s nimi nesmí příliš přehánět.


Počet porcí
4
Doba přípravy
45 minut

Budeme potřebovat:
2 cibule
300 g hnědých žampionů
2 stroužky česneku
řepkový olej
1 lžíce mořské soli
70 g pohanky lámanky
hrstka čerstvé šalvěje
čerstvě umletý barevný pepř

Návod:

  1. Žampiony omyjeme a vysušíme ubrouskem. Nakrájíme na hrubší plátky.
  2. Nahrubo nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do růžova. Přidáme 2/3 žampionů, na plátky nakrájený česnek a opět chvíli orestujeme.
  3. Zalijeme 1,2 l vody, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna povaříme asi 15 minut. Vsypeme šalvěj, pohanku a povaříme asi 2 minuty. Necháme pod pokličkou 5 minut dojít.
  4. Na pánvi s troškou oleje zprudka orestujeme zbylou část žampionů.
  5. Polévku rozmixujeme tyčovým mixerem, vsypeme orestované žampiony a jemně opepříme.
    (Orestovanými žampiony můžeme také polévku nazdobit tak, jak je tomu na fotce.)

Můj tip:
Servírujeme s krutony, můžeme posypat petrželkou, ale také zjemnit rostlinnou smetanou – doporučuji třeba velice neutrální rýžovou. Do polévky můžeme pro zajímavost také přidat lžičku jablečného octa.


 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

20.1.2018

Share This