Greenwayfood

by Petr Klíma

Ovesná kaše s amarantem a ovocem

Ovesná kaše s amarantem a ovocem

Další velice nápaditou cestou, kde smysluplně využít amarant je do ranních kaší. Není snad potřeba dlouze mluvit o tom, že vaření kaší ke snídani je velice zdravé, ale ne každý je připravuje. Musím říct, že u nás doma se od jisté doby patřičně zabydleli a už si bez...
Medová sakrajda

Medová sakrajda

Tuto staročeskou dobrotu jsem poprvé ochutnal při návštěvě berounských hrnčířských trhů a byl jsem vážně ohromen. Ihned jsem musel zjistit, o co se jedná a pustit se do receptu, který tento moučník přinejmenším přiblíží. Jeho historii a vznik jsem dohledal v...
Křupavý kernoto salát s mungo klíčky

Křupavý kernoto salát s mungo klíčky

Kernoto neboli mechanicky opracované zrno špaldy je považované za velice zdravou a univerzální surovinu napříč všemi stravovacími styly. Vhodné jako příloha, do polévek, karbanátků ale také v salátech, tak jako je tomu v tomto receptu. Zrno špaldy se nemusí máčet,...
Zimní zázvorové košíčky

Zimní zázvorové košíčky

Započal advent a s ním je potřeba si promyslet, co letos připravit na Vánoce, kromě mých oblíbených perníčků nebo lineckého. Tentokrát jsem měl k dispozici dva poněkud odlišné, ale kvalitou velice spřízněné produkty. V první řadě je to zázvorová marmeláda, která je...
Dýňové řezy s karobem a hruškovými povidly

Dýňové řezy s karobem a hruškovými povidly

Je čas dýní, a proto jsem začal zkoušet novou neobvyklou buchtu. Chtěl jsem udělat něco hodně tmavého ve stylu čoko s použitím praženého karobu. Aby buchta nebyla příliš suchá, často používám na povrch nebo dovnitř některá povidla, která jsem si sám udělal. Když se...