Greenwayfood

by Petr Klíma

Medová sakrajda

, ,
Medová sakrajda

Tuto staročeskou dobrotu jsem poprvé ochutnal při návštěvě berounských hrnčířských trhů a byl jsem vážně ohromen. Ihned jsem musel zjistit, o co se jedná a pustit se do receptu, který tento moučník přinejmenším přiblíží. Jeho historii a vznik jsem dohledal v Krkonoších, kde si ho v roubených chalupách dříve připravovali při posvícení nebo na Vánoce, především z toho, co si sami dovedli vypěstovat nebo obstarat někde na nejbližším trhu. Je pravda, že moje zdravější verze z celozrnné mouky je trochu jiná, nemyslím si, že se v krkonošských vesnicích tehdy sehnal banán, citrón nebo dokonce chia semínka. I tak je sakrajda výtečná, oslovila nejen mě, ale i lidi z mého okolí, kteří ji také museli ihned vyzkoušet.

K ruce jsem měl opět skvělé pomocníky ze sortimentu Sonnentor, v první řadě v receptu nesmí chybět perníkové koření. Žádné jiné už léta nepoužívám, v Sonnentor umí vážně namíchat výtečnou voňavou směs koření, především do perníku ale také třeba půlku lžičky do čínské směsi s tempehem, budete překvapeni, že i ve slaném jídle toto koření dobře funguje. Aby byla sakrajda o něco více zimní, přidal jsem do těsta několik kapek zázvorového éterického oleje, který moučník udělají příjemně peprný a se sladkými povidly vytváří dokonalou chuť.


2 nohavice sakrajdy
Doba přípravy těsta
25 minut
Odpočinutí těsta nejméně jednu hodinu
Doba pečení 30 minut

Budeme potřebovat:
2 lžíce chia semínek
250 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
120 g celozrnné mouky žitné
70 g jemně mletého třtinového cukru (melu si na mlýnku na kávu)
1 lžička jedlé sody
špetka soli
1 bio citron
1 lžíce perníkového koření
8 kapek zázvorového éterického oleje
100 g rostlinného tuku
(zkoušel jsem Alsan či Witaquell s bambuckým máslem)
60 g tekutého panenského medu
80 g zralého banánu
400 g domácích pečených povidel
150 g vlašských ořechů

Návod:

  1. Chia semínka zalijeme 4 lžícemi vody, zamícháme a necháme nabobtnat.
  2. Do mísy dáme suché suroviny včetně koření, přidáme tuk, namočená chia semínka, zázvorový olejíček rozmačkaný banán, sodu a kůru z citronu. Vypracujeme těsto a necháme nejméně 2 hodiny odpočinout v chladu, já nechává přes noc.
  3. Těsto ještě jednou propracujeme, rozkrojíme na ½, vyválíme na tenkou placku. (Nesmí být moc tenká, může se pak stát, že vám závin praskne.) Potřeme polovinou povidel, posypeme nasekanými ořechy a zarolujeme v 8 cm širokou a vyšší roládu.
  4. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 170° C asi 30 minut do zlatova.
  5. Po vyjmutí potřeme medem. Po vychlazení krájíme na hrubší kolečka a posypeme umletým cukrem tak jak tomu je na fotce

 

3 komentáře

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

4.12.2019

Share This