Greenwayfood

by Petr Klíma

Medová sakrajda

,
Medová sakrajda

Tuto staročeskou dobrotu jsem poprvé ochutnal při návštěvě berounských hrnčířských trhů a byl jsem vážně ohromen. Ihned jsem musel zjistit, o co se jedná a pustit se do receptu, který tento moučník přinejmenším přiblíží. Jeho historii a vznik jsem dohledal v Krkonoších, kde si ho v roubených chalupách dříve připravovali při posvícení, především z toho, co si sami dovedli vypěstovat nebo obstarat někde na nejbližším trhu. Je pravda, že moje zdravější verze z celozrnné mouky je trochu jiná. Nemyslím si, že se v krkonošských vesnicích tehdy sehnal banán, citrón nebo dokonce chia semínka. I tak je sakrajda výtečná, oslovila nejen mě, ale i lidi z mého okolí, kteří ji také museli ihned vyzkoušet.

 

2 nohavice sakrajdy
Doba přípravy těsta
25 minut
Odpočinutí těsta nejméně jednu hodinu
Doba pečení 30 minut

Budeme potřebovat:
3 lžíce chia semínek
350 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté
50 g sušené třtinové šťávy panela
1 lžička jedlé sody
špetka soli
1 bio citron
1 lžíce perníkového koření
(může být i lžička zázvoru)
100 g rostlinného tuku (margarín Provamel)
60 g tekutého panenského medu
1 menší banán
1 lžíce melasy nebo datlového sirupu
sklenice domácích pečených povidel
200 g vlašských ořechů

Návod:

  1. Chia semínka zalijeme trochou vody tak, aby byla ponořená, zamícháme a necháme nabobtnat.
  2. Do mísy dáme suché suroviny včetně koření, přidáme tuk, namočená chia semínka, melasu, rozmačkaný banán, sodu a kůru z citronu. Vypracujeme těsto a necháme nejméně hodinu odpočinout v chladu.
  3. Těsto ještě jednou propracujeme, rozkrojíme na ½, vyválíme na tenkou placku. Potřeme polovinou povidel, posypeme nasekanými ořechy a zarolujeme v 8 cm širokou a vyšší roládu.
  4. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 170° C asi 30 minut.
  5. Po vyjmutí potřeme medem. Po vychlazení krájíme na hrubší kolečka.Můj tip:
    Sakrajdu můžete po zamotání také posypat ořechy. Jenom pozor, aby se na povrchu nepřipálila.

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

14.1.2018

Share This