Greenwayfood

by Petr Klíma

Salát z pečené červené řepy  s rajčaty a klíčenou čočkou

Salát z pečené červené řepy s rajčaty a klíčenou čočkou

Počátkem léta je možné zakoupit krásnou mladou řepu, výbornou jak za syrova, tak i pečenou s bylinkami a dobrým olivovým olejem. V tomto salátu figuruje upečená na rozmarýnu, společnost ji dělají právě dozrálá rajčátka, trochu zeleně v podobě řepných listů s baby...
Černooká fazole v kreolské omáčce s kukuřičkami

Černooká fazole v kreolské omáčce s kukuřičkami

V sortimentu obchůdků zdravé výživy najdeme široký výběr luštěnin, druhů je nyní dostupných mnohem více, než třeba před pěti lety. Jedna vizuálně zajímavá fazolka je právě tato, fazole černooká nebo také fazole černé oko. Možná se také pozastavíte nad názvem pokrmu....
Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví

Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví

Hrachová kaše nemusí být nutně s párkem či uzeným. Často ji dělám s růžičkovou kapustou nebo třeba takto, s příjemně nasládlou mrkví provoněnou praženým sezamovým olejem. Aby kaše korespondovala s touto neobvyklou kombinací, dochucení jsem zvolil mírně pikantní...
Čočkové chilli

Čočkové chilli

Od té doby, co jsem začal dělat luštěninové chilli, jiné už nedělám. Druh čočky asi nechám na vás, já vybral klasickou zelenou, kterou seženete úplně všude, fungovat to však bude i s tmavozelenou nebo červenou či hnědou, ale obě prosím neloupané. Pro zjednodušení opět...
Sabží s tempehem, kešu a růžičkovou kapustou

Sabží s tempehem, kešu a růžičkovou kapustou

Toto lahodné a mírně pikantní jídlo se vyznačuje jednou specifickou surovinou, kterou bych vám rád v krátkosti představil. Tempeh jste už možná někde jedli, většinou se v kuchyních používá uzený či smažený. Abych pravdu řekl, obě tyto verze mi připadají poměrně těžké,...