Greenwayfood

by Petr Klíma

Fazole adzuki na zázvoru se seitanem

, ,
Fazole adzuki na zázvoru se seitanem

Tento pokrm, který jsem poprvé představil minulý týden v rámci závorových receptů v Sama doma, je velice vhodný do těchto chladivých zimních dnů. Těmito chutnými a dobrými fazolky adzuki společně s lehce ochuceným seitanem v pikantním strouhaném zázvoru, jsem také pohostil dvě poslední návštěvy, které k nám zavítali. Opět skvostný recept, který vás vážně nadchne a nezklame.

Počet porcí 4-5
Doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
180 g fazolí adzuki
3 středně velké cibule
½ dcl slunečnicového oleje
1 lžíce mletého římského kmínu
3 lžíce čerstvě nastrouhaného bio zázvoru
1 lžička rozmarýnu
5 lžic sójové omáčky
2 menší mrkve
1 balení seitanu speciál
1 lžíce granulovaného česneku
1 lžíce himálajské soli
hrst nakrájeného pórku

Návod:

  1. Fazoli vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uložíme na chladné místo nejméně na 8 hodin. Poté slijeme vodu, a dáme vařit pod pokličkou na cca 45 minut.
  2. Cibuli nakrájíme na jemno a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, ke konci přidáme koření se zázvorem a krátce orestujeme.(Před přidáním koření můžete ½ osmažené cibule odebrat a vmíchat do jídla úplně nakonec před dochucením.)
  3. Nakonec přidáme sójovou omáčku, kterou chvíli zarestujeme. Ihned zalijeme 3 dcl vody, vsypeme na kostky nakrájenou mrkev a asi 10 minut provaříme.
  4. Seitan nakrájíme na malé proužky, polijeme zlehka olejem, posypeme česnekem, zamícháme a upečeme v troubě do křupava, což trvá asi 15 minut. (Tato příprava seitanu je velice chutná, ale není nutná. Seitan můžete do pokrmu jen tak přimíchat, nevyžaduje další tepelnou úpravu.)
  5. Do hrnce se základem vsypeme uvařené a scezené fazole, dle potřeby přidáme trochu vodu a vše ještě chvíli podusíme, ke konci přidáme na půl kolečka nakrájený pórek.(Dbáme na to, aby při vaření bylo v jídle dost vody, pokrm by měl být mírně omáčkovitý.) Dle potřeby dosolíme. Seitan přimícháme do jídla, nebo jímž můžeme posypat na omáčku.
  6. Na talíři můžeme posypat nakrájeným pórkem, čerstvou petrželkou či koriandrem. Podáváme s chlebem, rýží nebo bramborem.
    Můj tip:
    Pokud neseženete seitan speciál, nakrájejte klasický seitan na nudličky, posypte také zlehka sušeným česnekem, uzenou paprikou, zalijte sójovou omáčkou, trochou oleje, promíchejte a postupujte stejně jak je tomu v návodu. Do základu můžeme přidat o jednu cibuli více a před zalitím část odložit do misky.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

10.12.2017

Share This