Greenwayfood

by Petr Klíma

Orientální seitan s cizrnou, fazolkami a pórkem

,
Orientální seitan s cizrnou, fazolkami a pórkem

Často přemýšlím, kde jinde než ve vývaru či polévce zužitkovat pórek nebo třeba fazolky. A tak jsem vymyslel tento pokrm, ve kterém uvedené suroviny zužitkujeme. Mimo jiné bych opět rád poukázal na jedno koření, které se mi do tohoto jídla náramně hodí. Je jím kořenící směs Ras el Hanout, kterou jsem si vybral z nekonečného sortimentu skvělé společnosti Sonnentor. Ras el Hanout je v podstatě směsice toho, co může prodejce koření ze své nabídky poskytnout. V této orientální směsi najdeme především koriandr, kurkumu, římský kmín, klasický český kmín, sladkou papriku, pískavici řecké seno, kardamom, muškátový oříšek, skořici, hřebíček, anýz, bobkový list, levanduli, nové koření, pepř a určitě zázvor.

Počet porcí 5
Doba přípravy
35 minut

Budeme potřebovat:
300 g seitanu natural
slunečnicový olej (může být i sezamový)
2 stroužky česneku
1 větší cibule
1 menší mrkev
2 lžíce koření Ras el Hanout koupit
1 lžíce soli
4 – 5 lžic sójové omáčky
150 g zelených fazolek
1 plechovka uvařené cizrny
150 g pórku
kukuřičný škrob (umleté arašídy)
koriandr a pórek na posyp
barevný sezam na posyp


Návod:

  1. Seitan nakrájíme na kostky, přidáme najemno nasekaný česnek, zakápneme přiměřeně olejem, osolíme, zamícháme a necháme 15 minut odležet. (Seitan lze také s kořením, sójovou omáčkou a trochou oleje předem upéct a do jídla pak přidat ke konci vaření spolu s pórkem. Takto je seitan o dost chutnější.)
  2. Na oleji v nádobě s nepřilnavým dnem orestujeme cibulku do růžova. Přidáme na půlkolečka nakrájenou mrkev, naložený seitan a půl minutky orestujeme.
  3. Zakápneme sójovou omáčkou, vsypeme koření a opět pár vteřin orestujeme, zalijeme 1,2 l vody, a dusíme asi 5 minut. Dále přidáme na menší kousky nakrájené fazolky, scezenou cizrnu a opět vaříme, dokud nezačnou fazolky měknout. (Během vaření můžeme přidat i lžíci rajského protlaku.)
  4. Nakonec vsypeme nakrájený pórek a opět asi 2 minutky povaříme. Zahustíme 2 lžícemi škrobu rozmíchaného v trošce (asi 1dcl) vlažné vody. (Směs také můžeme zahustit malou hrstkou rozemletých arašídů.)
  5. Pokrm dle potřeby dosolíme, zasypeme najemno nakrájeným pórkem a koriandrem. Nazdobíme sezamem.

Můj tip: Jídlo můžeme obohatit mungo klíčky, místo soli lze jídlo dochutit misem, to však přidáváme do hotového pokrmu po odstavení z plotny.

 

 

 

Dovednosti

Zveřejněno

25.10.2018

Vložit komentář

Share This