Greenwayfood

by Petr Klíma

Kamut na pivu s žampiony a cizrnou

, ,
Kamut na pivu s žampiony a cizrnou

Často doporučuji klasickou rýži při vaření rizota nahradit kvalitní obilovinou. Ten, komu nejsou obilná zrna cizí, možná už vyzkoušel ze zdravé výživy například špaldu, oves či ječmen. Nyní vás však naučím vařit poněkud neobvyklý a tak trochu neznámý kamut. Tato obilovina je prapůvodní pšenice, které se nedotkly moderní zemědělské procesy, jako je v posledních letech velice populární genetická modifikace. Zrna jsou poměrně velká a oproti klasické pšenici obsahují o 20 – 40% více bílkovin. No a ve spojení s cizrnou máte o vydatný oběd postaráno – co myslíte?

 Počet porcí 4
Doba vaření kamutu 50 minut
Doba přípravy 20 minut

Suroviny:
300 g kamut zrno
5 lžic olivového oleje
1 větší cibule
1 mrkev
300 g žampionů
2 dcl 10° piva
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžíce mořské soli
1 plechovka cizrny
2 stroužky česneku
čerstvě umletý barevný pepř
mladý pórek nebo jarní cibulka na posyp

Návod

  1. Kamut vsypeme do většího hrnce, zalijeme 2,5 násobným množstvím vody a vaříme 50 – 60 minut. (Často pomáhá zrno den předen namočit, vaření se i o 15 minut zkrátí. Během vaření je dobré hlídat, aby se voda nevyvařila. Stejně jako u luštěnin doporučuji použít tlakový hrnec pro usnadnění přípravy, zrno pak bude o něco měkčí, než při vaření v běžném hrnci.) Necháme ve vodě pod pokličkou dojít.
  2. Mezitím na oleji osmahneme na větší kostky nakrájenou cibuli s mrkví do růžova. Přidáme na hrubší ½ plátky nakrájené žampiony, které také chvíli orestujeme. Zalijeme pivem, vsypeme tymián, osolíme a asi 3 minuty podusíme, dokud se tekutina nezredukuje. Přisypeme scezenou cizrnu, utřený česnek a opět prohřejeme.
  3. Vsypeme scezený kamut, ochutíme pepřem, zamícháme. Na talíři posypeme najemno nakrájeným pórkem nebo mladou cibulkou či petrželkou. Servírujeme s dušenou zeleninou, lehkým salátem nebo zeleninou kvašenou (pickles, kysané zelí).

Můj tip:
Na fotce také vidíte kadeřávek. Tento hodně tmavý druh se nazývá Cavolo nero (toskánský palmový kadeřávek). Je hodně podobný klasické kapustě, i když je o moc jemnější a chutnější. Na stánku Milana Jambora na dejvickém trhu ho na podzim jistě dostanete, určitě doporučuji vyzkoušet. Stačí ho povařit asi jen 3 minutky, hodně často si ho přelévám olejem z praženého sezamu a lehce osolím.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

4.11.2018

Share This