Greenwayfood

by Petr Klíma

Smetanové jáhly s hráškem a praženými lískovými ořechy

, ,
Smetanové jáhly s hráškem  a praženými lískovými ořechy

Tentokrát jsem se snažil vytvořit něco nejen z jarních surovin, ale hlavně něco jednoduchého z jáhel. Jediná ne příliš známá a běžná surovina, kterou jsem použil v tomto receptu, je čerstvý estragon, který si nyní trochu představíme. Pravým názvem pelyněk estragon platí ve francouzské kuchyni za nepostradatelnou bylinu, u nás jeho používání není až tak běžné. Jeho nasládlá chuť nese lehké stopy peprného aroma, především se však vyznačuje velice příjemnou anýzovou vůní. Já si tuto bylinku sám pěstuji. Pokud ji neseženete čerstvou, dá se sehnat v sušené formě a má také velice zajímavou chuť.

Počet porcí 5
Doba přípravy
45 minut

Budeme potřebovat:
250 g jáhel
2 menší cibule
4 lžíce olivového oleje
250 g mladého hrášku
2 stroužky česneku
1 lžíce soli
200 ml rýžové smetany
hrst čerstvého estragonu (může být i sušený)
mletý barevný pepř
120 g pražených lískových ořechů

 

      
Návod:

  1. Jáhly důkladně propláchneme v sítku horkou vodou, zalijeme 2 a 1/2 násobným množstvím vody a přivedeme k varu. Ztlumíme na polovinu a na mírném stupni vaříme 10 – 12 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít. Občas odklopíme a zlehka promícháme vidličkou, jáhly by měly být pěkně sypké.
  2. Ořechy vsypeme na pekáček a vložíme do rozpálené trouby a opékáme, dokud nezačnou hnědnout a pěkně vonět. (V troubě je dobré zapnout si horní gril.) Jakmile ořechy mírně vychladnou a budeme je moci vzít do ruky, odrolíme z nich slupku. Potom je můžeme nasekat na hrubo.
  3. Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku do růžova. Vsypeme nasekaný česnek, krátce orestujeme a zalijeme trochou vody (asi 2 dcl). Vsypeme hrášek, který 5 minut podusíme. Voda by se měla téměř vyvařit. Vlijeme smetanu, přidáme 1/3 ořechů, ½ nasekaného estragonu, osolíme a opět 2 minuty prohřejeme. Vsypeme uvařené jáhly, ochutíme pepřem a zamícháme.

 

 

 

 

2 komentáře

Zanechat odpověď pro PK Zrušit odpověď na komentář

Dovednosti

Zveřejněno

31.5.2018

Share This