Greenwayfood

by Petr Klíma

Banánový chlebík s vlašskými ořechy

,
Banánový chlebík s vlašskými ořechy



Tento jednoduchý a rychlý moučník se u nás doma stal hitem, žádné mléko žádné vejce ale hlavně bez cukru, to zní jako výzva co myslíte? Velice dobrý způsob, jak v domácnosti využít nadbytek zralých banánů. Já většinou kupuji banány v bio kvalitě v Lidlu, tam je mají vždy za velice rozumnou cenu, tak jako většinu bio zeleniny.

Jedna větší miska pomazánky
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
3 větší zralé bio banány
3 vrchovaté lžíce medu
½ na jemno nastrouhané jablko (bez slupky)
½ bio citronu
1 větší hrst rozinek (můžete předem namočit)
1 menší lžička skořice (může být i koření do perníku)
50 g sójového jogurtu (cca vrchovaté 2 lžíce)
80 g slunečnicového oleje
250 g hladké pšeničné mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody bez fosfátů
2 malé hrstky na hrubo nasekaných vlašských ořechů

Návod

  1. Banány rozmačkáme ve větší míse vidličkou, přidáme med, jablko, citronovou šťávu (lze použít i kůru), rozinky skořici a zamícháme.
  2. Dále přidáme jogurt, vlijeme olej a opět zamícháme. Do směsi přesejeme mouku, přidáme kypřidla, zamícháme stěrkou, nakonec vmícháme ořechy.
  3. Vlijeme do podélné litrové formy na chléb (vymaštěné tukem a vysypané moukou), vložíme do předem na 180°C vyhřáté trouby, pečeme 40-45 minut, dokud není špejle suchá. (Ke konci je dobré troubu ztlumit na 170°C aby se chlebík nepřipálil.) Krájíme po vychladnutí.

4 komentáře

  1. Dobrý den, banánový chlebíček mne láká k vyzkoušení. Chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla použít žitnou mouku místo hladké pšeničné? Mám jí doma cca 2 kg a moc si nevím rady, na jaký moučník ji použít. Chleba nepeču. Díky za Vaše pěkné stránky!

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

7.4.2020

Share This