Greenwayfood

by Petr Klíma

Těstovinový salát s medvědím česnekem

, ,
Těstovinový salát s medvědím česnekem

Salát a nebo také výtečná příloha, která voní jarem. Skvělý recept nabitý chutí a vitamíny, jako stvořený na velikonoční stůl.

V první řadě se pustíme do skvělého pesta z medvědího česneku, není na tom nic složitého, chce to jen pár klíčových surovin a dobrý mixer.
Zářivě zeleného pesta si uděláme o trochu více než bude třeba na tento salát, následně pak lze využít do dalších pokrm
ů, třeba do krémových polévek,
v troubě nasucho pečených topinkách, ale také třeba na ochucení smetanových omáček.

Počet porcí 4
Doba přípravy: 40 minut

Pesto:
velká hrst kešu ořechů
2 plné hrsti listů medvědího česneku
2 lžíce lahůdkového droždí
½ lžičky soli
1 a ½ dcl olivového oleje
špetka mletého barevného pepře

na dokončení:
200 g libovolných těstovin nebo těstovin které doporučuji níže
hrst mladých ředkviček
2 hrstky cherry rajčátek

 Možná si všimnete také, že jsem cíleně zvolil zajímavý tvar těstovin, často kupuji v odchodě, který je součástí naší restaurace značku
Girolomoni, přesn
ý název Strozzapreti, což je tvar typický pro jihovýchodní italský region Apulie, s temným překladem škodit knězi. Jsou fakt roztomilé a jak vidíte,
tak se v salátu na fotce přímo smějí, tak jako já když jsem si pochutnal na tomto salátu, jdete do něj také? :-
)



Návod:

  1. Kešu vložíme do trouby pod rozehřátý gril trouby (cca 180°C) a necháme opéct do zlatova, pozor aby se vám nespálili, je potřeba je hlídat, bude to jen pár minut., následně necháme vychladnout. (Podobně lze také použít slunečnicové semínka, ale také piniové ořechy, ty jsou však o dost dražší.)

  2. Všechny suroviny na pesto kromě oleje vložíme do mixeru, začneme mixovat a postupně přiléváme olej, umixujeme v jemné pesto. (Množství oleje vždy záleží jak je misky k mixeru objemná, je možné že budete potřebovat méně či více)
  3. Uvaříme těstoviny al dente, propláchneme studenou vodou a necháme důkladně odkapat, vložíme do mísy.
  4. Do těstovin přidáme 2 plné lžíce pesta, překrojené ředkvičky a rajčátka, zlehka zamícháme a jde se dlabat, skvělé a svěží, mňam!!!!

Můj tip:
salát nakonec lze také posypat kešu parmazánem, tak jednoduše vytvoříte z kešu ořechů, lahůdkového droždí, sušeného česneku a špetky soli, vše na jemno umixované v mlýnku a skvělá a chutná posypka je tu.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

8.3.2024

Share This