Greenwayfood

by Petr Klíma

Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou

,
Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou

Mohu říct, že černooká fazole (nebo také třeba kozí hrášek) se v naší kuchyni začíná trochu více zabydlovat. První historické zmínky o této krásné fazolce pochází ze západní Afriky. Později však byla ve větší míře pěstována v Asii a v různých místech severní Ameriky. Třeba na americkém jihu se pěstuje nespočet odrůd, připravují je zde na mnoho způsobů a váže se k nim spousta zvyků a tradic. Třeba v Alabamě se připravuje i na Nový rok, což mi trochu připomíná náš zvyk, kdy vaříme v tento den čočku pro udržení financí v našem rozpočtu.

Počet porcí 4-5
Doba přípravy
60 minut

Budeme potřebovat:
200 g černooké fazole
provensálské bylinky
1 středně velký lilek
2 mrkve
1 cuketa
panenský olivový olej koupit
1 stroužek česneku
mořská sůl
černé olivy
hrst čerstvé petrželky
ocet balsamiko

Návod:

  1. Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme vlažnou vodou a vaříme, dokud nezačnou měknout (většinou to bývá již po 25 minutách). Ke konci přidáme vrchovatou lžičku soli, lžičku sušených bylinek a opět asi 7 minut povaříme. Odstavíme a necháme pod pokličkou v horké vodě dalších 20 minut. Fazole scedíme, propláchneme vlažnou vodou a vsypeme do větší mísy, kterou uložíme do lednice.
  2. V době vaření fazolí nakrájíme lilek na větší kousky (asi 2×2 cm), na prkénku posolíme a necháme chvíli vypotit. Usušíme ubrouskem, přesuneme na pekáček a přidáme na hrubší kolečka nakrájené mrkve. Zalijeme olejem, posypeme sušenými bylinkami a pečeme na 180 °C v rozehřáté troubě asi 25 – 30 minut. Během pečení průběžně několikrát zamícháme
  3. Nakonec přidáme na menší kostičky nakrájenou cuketu a opět asi 10 minut zapečeme. Vyjmeme z trouby, přidáme utřený česnek, zamícháme a necháme vychladnout (pečená zelenina díky lilku pojme hodně oleje, je možné že budete muset během pečení, několik lžic přidat, o to však bude salát lepší J). Velice chuťově silný a kvalitní španělský olej (Bio Extra panenský olivový- odrůda Picual – La Castrileňa), který vidíte na obrázku je do http://ochutnejterozdil.cz/ kde je možno nakoupit také výtečné olivy, vína, octy a další vybrané produkty. Vřele doporučuji, jelikož tyto produkty beru i do restaurace.
  4. Do mísy s fazolemi vsypme zeleninu, hrstku oliv, nasekanou petrželku, lehce solíme, zalijeme octem, můžeme i lehce olejem a zamícháme. Salát je dobré nechat nejméně ½ hodinky zaležet.


    Můj tip:
    do zeleninové směsi se hodí i paprika, fenykl nebo třeba dýně. Na konec pečení můžete do směsi také zamíchat a chvíli zapéct uzenou papriku nebo kajenský pepř.

 

 

 

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

25.6.2018

Share This