Greenwayfood

by Petr Klíma

Chřestový krém s jáhlami

,
Chřestový krém s jáhlami

Kdo nyní zavítá na farmářské trhy, které jsou konečně v plném proudu, tak by neměl zapomenout koupit svazek českého bílého chřestu na stánku Český chřest, jak jinak než z Hostína u Vojkovic. Já vždy začínám chřestovou sezonu výtečným krémem, který je opět tak trochu neobvyklý výběrem surovin. Základem je samozřejmě cibulovo-česnekový základ s trochou bílého vína, avšak k zahuštění jsem vybral velezdravé jáhly v kombinaci s bramborem a proto je polévka bezlepková. Pro jedinečnost tohoto krému jsem také zvolil dva produkty z eshopu Natural Mallorca, solný květ příchutí Pomeranče a chilli a nebo extra panenský olej Arbequina s příchutí česneku značky Azada, která polévku velice příjemně dokončuje, jdeme na to.

Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
½ kg bílého chřestu
3 lžíce jáhel
5 lžic panenského olivového oleje koupit zde
1 středně velká cibule
2
stroužky česneku
1 menší brambory /80g/
1 dcl bílého vína
2 bobkové listy
1 lžička mořské soli koupit zde
1 dcl
rostlinné smetany (sójové či rýžové)
solný květ Pomeranč-chilli koupit zde
čerstvé bylinky na zdobení (
tymiánek, pažitka)
extra panenský olejíček Azada česnek koupit zde



Návod:

  1. Chřest omyjeme, odřízneme spodní 2 cm, následně oloupeme, špičky také odřízneme a dáme stranou. Spodní odřezky a slupky vložíme do hrnce zalijeme 600ml vody a 30 minut vyvaříme (můžete přidat i kousek mrkve a cibule aby byl vývar silnější a chutnější).
  2. Jáhly spaříme vroucí vodou a necháme v malém sítku okapat.
  3. Do většího hrnce s rozehřátým olejem vložíme na jemno nakrájenou cibulku, kterou restujeme do růžova, následně na chvíli orestujeme na hrubo nasekaný česnek. Vsypeme jáhly, které také chvíli orestujeme. Vlijeme víno které necháme minutku povařit.
  4. Zalijeme scezeným vývarem s odřezku, přidáme 500 ml vody, oloupaný a na kostičky nakrájený brambor, sůl, bobkový list, přivedeme k varu a asi 15 minut pod pokličkou pozvolna povaříme.
  5. Vsypme na kolečka nakrájené středy chřestu a opět 15 minut povaříme.
  6. Vyndáme bobkový list, vsypeme lžičku čerstvého tymiánu bez stonků, 1-2 lžičky solného květu dle potřeby a rozmixujeme tyčovým mixerem. Postupně přiléváme smetanu, dle potřeby můžete přilít i trochu vody na rozředění. Špičky chřestu 2 minuty povaříme v osolené vodě.
  7. Polévku vlijeme na talíř, ozdobíme špičkami chřestu, posypeme tymiánem nebo čerstvě nakrájenou pažitkou.

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

29.5.2021

Share This