Greenwayfood

by Petr Klíma

Za´atar kedlubnový salát s uzeným tofu

,
Za´atar kedlubnový salát s uzeným tofu

Na středním východě na kořenící směs Za´atar nedají dopustit. Já ji kupuji v malém arabském obchůdku v Dejvicích, kde vám milá paní koření naváží, přesně kolik si přejete. Všeobecně si vyznavači tohoto koření míchají směs sami, většinou se skládá ze sušeného tymiánu (může být i oregano, bazalka či majoránka) dále sezamové semínko (nejlépe pražené) olivový či slunečnicový olej, sůl, ale především velice zdraví prospěšné koření a významný antioxidant sumac. Vše se i s trochou oleje umixuje, nebo utlačí v hmoždíři. V kupovaných směsím však bývá sezamu pomalu a proto jsem si ho v základu receptu trochu přidal. Jo a mimo jiné, farmářská sezona je letos opět o trochu jiná oproti normálu. Podzim je poměrně teplý a proto na stánku Milana Jambora zakoupíte typicky jarní suroviny, jako jsou ředkvičky, hlávkové saláty, vodnici nebo třeba mlaďoučké nedřevnaté kedlubny. A i právě proto vám přináším tento lahodný recept.

5 porcí
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
hrst bílého sezamu
1 ½ lžíce arabského koření za´atar
2 menší kedlubny
hrst cherry rajčátek
150 g uzeného tofu
mořská sůl
olivový olej
jarní cibulka či šalotka
můžou být i olivy

Návod:

  1. Na malou pánev vsypeme sezam a pozvolna opražíme do růžova, nejlépe na mírném plameni aby se nespálil. Odstavíme z plotny ½ odsypeme stranou, přidáme za´atar který také necháme na rozehřáté pánvi provonět.
  2. Kedluben oloupeme, nakrájíme na jemné nudličky, přidáme rajčátka, na kostičky nakrájené uzené tofu, zasypeme cibulkou a osolíme. Přidáme koření z pánve, zalijeme olivovým olejem a zlehka zamícháme. Ihned naservírujeme, na talíř posypeme opraženým sezamem a jarní cibulkou.

Krásné talířky a misky které používám zakoupíte v keramické dílně  Cyrila Hančla….zde!

Můj tip:
 Do salátu se taktéž hodí utřený česnek, použít také můžete ředkvičky či žlutou papriku.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

11.11.2018

Share This