Greenwayfood

by Petr Klíma

Vegan COLESLAW

, ,
Vegan COLESLAW

Na salátu Coleslaw není nic moc složitého, i když možná na něm může být něco nevšedního, především co se surovin týče. V první řadě bych vypíchnu zelí, které je na tento salát nejideálnější. Je to zelí špičaté, které je především měkčí od klasického.Třeba oproti Německu je toto zelí nás raritou, co já vím, tak roste pouze na Královéhradecku a já ho dostal od zelináře z firmy Jamboz kterého najdete na FT. Když se vrátím k samotnému salátu, tak jsem si při jeho tvorbě uvědomil, že může být velice flexibilní. Kdo Coleslaw kdy chutnal tak dobře ví, že existují různé konzistence, čím více ,, majonézy´´ tím je salát vláčnější a také samozřejmě chutnější. Já jsem tento recept pojal opět relativně zdravě. Majonézu zde nahrazuje sojanéza a pro odlehčení část doplňuje sójový jogurt. Klasické zelí, mrkve a cibuli zde doplňuje celer nebo třeba pažitka.  Sami posuďte, jestli vás tento recept který často připravujeme v naší restauraci osloví

4-5 kulatých cuket

Budeme potřebovat:
½ většího špičatého zelí
½ menšího celeru
1 větší mrkev
1 červená cibule
6-8 pl sojanézy
6-8 pl sójového jogurtu
1 pl jablečného octa
1 pl tmavého třtinového cukru
špetka kurkumy
mletý pepř
mořská sůl
pažitka

Návod

  1. Zelí nakrájíme a poté nasekáme na malé kousky. Přistrouháme mrkev s celerem, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, cukr s octem a vše promícháme ve větší míse.
  2. Přidáme sojanézu, sójový jogurt, kurkumu, opepříme, osolíme a vše znovu promícháme. V průběhu míchání ochutnáme a dle potřeby dosolíme. / dle vlastního úsudku můžeme přidat sojanézu či jogurt, záleží na velikosti zelí, celý salát by měl byt dostatečně vlhký/
  3. Salát necháme vychladit ale především odležet. Po odležení opět promícháme.

Tip:
tento salát se skvěle hodí ke grilovaným nebo opékaným pokrmům, do baget nebo sendvičů.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

24.9.2016

Share This