Možná se vám nechce trávit dlouhý čas s přípravou několika druhů vánočního cukroví. Tak pro tuto příležitost jsem vám připravil tento jednoduchý a rychlý recept. Jde vlastně o velice výživné cukroví, které v sobě paradoxně žádný cukr neskrývá, vše je oslazeno datlemi. Vánoční atmosféru chuti zde také dokresluje citronová šťáva a kúra se skořicí, no a samozřejmě trochu rumu, ten v cukroví není chybět co myslíte? Aby to bylo super výživné, tak jsem zakomponoval i pražený bio ječmen Tsampa Pema, který je na trhu krásnou českou superpotravinou. Běžně se používá jak snídani v podobě kaše, avšak možností, kde ho smysluplně využít je více, tak jako v tomto receptu.
Doba přípravy: 30 minut
Budeme potřebovat:
200 g bio datlí bez pecek
400 g bio strouhaného kokosu
1 lžička skořice
1 bio citron
2 lžíce rumu
2 lžíce raw kakaa
100 g praženého ječmene Tsampa pema
Návod:
- Datle zalijeme teplou vodou, takto necháme nejméně půl hodiny dokud důkladně nezměknou.
- Do mixeru vsypeme kokos, který necháme chvíli mixovat dokud nepustí tuk. Přidáme zbytek surovin kromě tsampy, zalijeme asi 1 dcl vody, aby se směs lépe mixovala. Mixujeme dokud se všechny suroviny nespojí.
- Přendáme do mísy, posypeme tsampou, kterou do těsta vmasírujeme. (Do směsi leze na konec s tsamou vmíchat různé sušené ovoce, rozinky, mango, nebo také loupané lískové ořechy.)
- Vtlačíme do malého pekáčku s fólií nebo pečícím papírem. Necháme v chladu nejméně půl hodiny, následně krájíme na libovolné kousky.
Můj tip: tyto jedlé květy a koření Sonnentor, které lze vidět na obrázku, vám budou také výborným společníkem v kuchyni, udělají vaše moučníky či cukroví krásné a zářivé, doporučuji vyzkoušet. Na posyp lze také využít ovoce sušené mrazem, rád používám maliny.