Greenwayfood

by Petr Klíma

Kokosové řezy s citronem

, ,
Kokosové řezy s citronem

Možná se vám nechce trávit dlouhý čas s přípravou několika druhů vánočního cukroví. Tak pro tuto příležitost jsem vám připravil tento jednoduchý a rychlý recept. Jde vlastně o velice výživné cukroví, které v sobě paradoxně žádný cukr neskrývá, vše je oslazeno datlemi. Vánoční atmosféru chuti zde také dokresluje citronová šťáva a kúra se skořicí, no a samozřejmě trochu rumu, ten v cukroví není chybět co myslíte?  Aby to bylo super výživné, tak jsem zakomponoval i pražený bio ječmen Tsampa Pema, který je na trhu krásnou českou superpotravinou. Běžně se používá jak snídani v podobě kaše, avšak možností, kde ho smysluplně využít je více, tak jako v tomto receptu.

Doba přípravy: 30 minut

Budeme potřebovat:
200 g bio datlí bez pecek
400 g bio strouhaného kokosu
1 lžička skořice
1 bio citron
2 lžíce rumu
2 lžíce raw kakaa
100 g praženého ječmene Tsampa pema

Návod:

  1. Datle zalijeme teplou vodou, takto necháme nejméně půl hodiny dokud důkladně nezměknou.
  2. Do mixeru vsypeme kokos, který necháme chvíli mixovat dokud nepustí tuk. Přidáme zbytek surovin kromě tsampy, zalijeme asi 1 dcl vody, aby se směs lépe mixovala. Mixujeme dokud se všechny suroviny nespojí.
  3. Přendáme do mísy, posypeme tsampou, kterou do těsta vmasírujeme. (Do směsi leze na konec s tsamou vmíchat různé sušené ovoce, rozinky, mango, nebo také loupané lískové ořechy.)
  4. Vtlačíme do malého pekáčku s fólií nebo pečícím papírem. Necháme v chladu nejméně půl hodiny, následně krájíme na libovolné kousky.


Můj tip: tyto jedlé květy a koření Sonnentor, které lze vidět na obrázku, vám budou také výborným společníkem v kuchyni, udělají vaše moučníky či cukroví krásné a zářivé, doporučuji vyzkoušet. Na posyp lze také využít ovoce sušené mrazem, rád používám maliny.


 

Dovednosti

Zveřejněno

12.12.2023

Vložit komentář

Share This