Greenwayfood

by Petr Klíma

Kopřivová polévka s cizrnou

, ,
Kopřivová polévka s cizrnou

Jarní kopřivy rostou všude kam se podíváte, bylo by hřích jejich potenciálu nevyužít. Důležité je vybrat vhodné místo, kde si kopřivy natrhat. Určitě dost daleko od pesticidy znečištěných polí, také v místě, kde se venčí psi nebude úplně ideální, to však snad ale každého napadne. Já si na trhaní beru gumovou rukavici, tak stejně v kuchyni při přebrání a manipulaci s nimi, přeci jen nějaké ty jemné jehličky v kůži není nic příjemného. Kopřivy by měli být dobře obrané od kořínků a tuhých stonků a suchých stébel, čím mladší a menší tím lepší. Pak už jen stačí spařit horkou vodou a dále s nimi pracovat, ale to už si řekneme v receptu. Podrobnější informace o kopřivách také najdete zde. 

Počet porcí 5
Doba přípravy: 45 minut

Budeme potřebovat:
130 g mladých kopřivových listů
2 menší cibule
4 lžíce olivového oleje
1 vrchovatá lžička koření Šántina tandoori masala
1 plechovka uvařené cizrny
1 středně velká brambora
1 středně velká mrkev
1 kostka zeleninového bujonu
1 lžička mořské soli
3 stroužky česneku
jarní bylinky na zdobení
(jarní cibulka, pažitka, pampeliškové stonky nebo listy, medvědí česnek)

V receptu také najdete velmi jemnou kořenící směs Šántina tandoori masala, která velice vkusně zachycuje charakteristické chutě a vůně Indie. Není příliš ostré, hodí do mnoha jídel,rád ho používám hlavně do luštěninových jídel, polévka je hned o chlup zajímavější.

Návod:

  1. Kopřivy které jsme si připravily dle návodu z úvodu vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme minutu ve vodě, poté scedíme a důkladně vyždímáme. (Takto můžete používat do pomazánek, rizot a dalších pokrmů, podobně jako špenát.)

  2. Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kostky, vložíme do hrnce na rozehřátý olej a pozvolna restujeme dorůžova. Nakonec vsypeme tandoori masalu a pár sekund také zarestujeme, ihned zalijeme 1,6 l vlažné vody.

  3. Přidáme cizrnu, na kostky nakrájený brambor, mrkev, bujon, osolíme a pozvolna vaříme dokud nezačnou brambory měknout.

  4. Přidáme kopřivy minutku zavaříme, vložíme česnek a rozmixujeme na jemný krém.

  5. Dle potřeby osolíme, lze zjemnit rostlinnou smetanou, posypeme jarními bylinkami, nebo semínky.

    Můj tip:
    Výborně se hodí do polévky u lžíce tučného jogurtu nebo zakysaný smetany.

 

Dovednosti

Zveřejněno

30.4.2021

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This