Jarní kopřivy rostou všude kam se podíváte, bylo by hřích jejich potenciálu nevyužít. Důležité je vybrat vhodné místo, kde si kopřivy natrhat. Určitě dost daleko od pesticidy znečištěných polí, také v místě, kde se venčí psi nebude úplně ideální, to však snad ale každého napadne. Já si na trhaní beru gumovou rukavici, tak stejně v kuchyni při přebrání a manipulaci s nimi, přeci jen nějaké ty jemné jehličky v kůži není nic příjemného. Kopřivy by měli být dobře obrané od kořínků a tuhých stonků a suchých stébel, čím mladší a menší tím lepší. Pak už jen stačí spařit horkou vodou a dále s nimi pracovat, ale to už si řekneme v receptu. Podrobnější informace o kopřivách také najdete zde.
Počet porcí 5
Doba přípravy: 45 minut
Budeme potřebovat:
130 g mladých kopřivových listů
2 menší cibule
4 lžíce olivového oleje
1 vrchovatá lžička koření Šántina tandoori masala
1 plechovka uvařené cizrny
1 středně velká brambora
1 středně velká mrkev
1 kostka zeleninového bujonu
1 lžička mořské soli
3 stroužky česneku
jarní bylinky na zdobení
(jarní cibulka, pažitka, pampeliškové stonky nebo listy, medvědí česnek)
V receptu také najdete velmi jemnou kořenící směs Šántina tandoori masala, která velice vkusně zachycuje charakteristické chutě a vůně Indie. Není příliš ostré, hodí do mnoha jídel,rád ho používám hlavně do luštěninových jídel, polévka je hned o chlup zajímavější.
Návod:
-
Kopřivy které jsme si připravily dle návodu z úvodu vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme minutu ve vodě, poté scedíme a důkladně vyždímáme. (Takto můžete používat do pomazánek, rizot a dalších pokrmů, podobně jako špenát.)
-
Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kostky, vložíme do hrnce na rozehřátý olej a pozvolna restujeme dorůžova. Nakonec vsypeme tandoori masalu a pár sekund také zarestujeme, ihned zalijeme 1,6 l vlažné vody.
-
Přidáme cizrnu, na kostky nakrájený brambor, mrkev, bujon, osolíme a pozvolna vaříme dokud nezačnou brambory měknout.
-
Přidáme kopřivy minutku zavaříme, vložíme česnek a rozmixujeme na jemný krém.
-
Dle potřeby osolíme, lze zjemnit rostlinnou smetanou, posypeme jarními bylinkami, nebo semínky.
Můj tip:
Výborně se hodí do polévky u lžíce tučného jogurtu nebo zakysaný smetany.