Greenwayfood

by Petr Klíma

Křupavé polentové brambory s veganskými dresinky

, ,
Křupavé polentové brambory s veganskými dresinky

Dresinky k jídlu patří, o tom není pochyb, obzvláště když si uděláte salát nebo právě tyto zlaté a křupavé polentové brambůrky. A víte jak nato? Já se inspiroval receptem od Niegellou Lawson, recept lehce poupravil a vy si je musíte udělat také! Oloupané na čtvrtky nakrájené brambory zalijeme vodou, přivedeme k varu a 5 minut povaříme.  Scedíme, vsypeme 2 vrchovaté lžíce polenty a s pokličkou v hrnci protřeseme. Posypeme libovolnými bylinkami (tymián, rozmarýn) kmínem, solí a vsypeme na rozehřátý pekáč s pečícím papírem a olivovým olejem. Pečeme na 170°C, občasně promícháme do zlatova asi 45 minut. A teď se dáme do těch dresinků!

Základní sojanéza:

Počet porcí 6
Doba přípravy 10 minut
2 dcl sójového mléka
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička granulovaného česneku
1 lžička soli
2,5 dcl slunečnicového oleje

Návod:
1. Všechny suroviny kromě oleje vlijeme do nádoby a minutu mixujeme tyčovým mixerem.
2. Nakonec pozvolna za neustálého mixování přiléváme olej do zhoustnutí. Sojanézu vložíme na nejméně půl hodiny do lednice, kde dostatečně zhoustne.

Kořeněný dresink s pažitkou z naší restaurace
Nádobka základní sojanézy výše
1 lžička kurkumy
½ lžičky mletého pepře
½ lžičky mleté papriky (nejlépe uzené)
1 lžička provensálského koření
malý svazek pažitky

Návod:
1. Do misky vložíme vychlazenou sojanézu, přidáme koření a zamícháme metličkou

  1. 2. Vmícháme na jemno nakrájenou pažitku.Tofu tatarka:
    200 g tofu natural
    200 ml sójového mléka
    1 lžíce dijonské hořčice
    1 lžíce vinného octa
    1 vrchovatá lžička soli
    2,5 dcl slunečnicového oleje
    ½ malé červené cibule
    hrstka kaparů
    1 malý stroužek česneku
    špetka pepřeNávod:
    Do misky vložíme tofu, vlijeme mléko, ocet, přidáme hořčici, osolíme a rozmixujeme. Nakonec přiléváme olej a umixujeme, dokud tatarka nezhoustne. Vmícháme na jemno nasekanou cibuli, kapary, utřený česnek a ochutíme pepřem.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

17.10.2020

Share This