Greenwayfood

by Petr Klíma

Kukuřičná polévka s amarantem a kadeřávkem

,
Kukuřičná polévka  s amarantem a kadeřávkem

Ruku na srdce kukuřičná polévka není v našem kraji až tak obvyklá. Všeobecně s kukuřicí (kromě formy ve vodě vařeného klasu) v kuchyni až tak neexperimentujeme, což bychom měli trochu napravit. Připravil jsem si pro vás jednu polévku, která je populární v Anglii pod názvem Chowder. Klasický recept však obsahuje slaninu a proto je o trochu jiná. Moje verze je obohacená kadeřávkem ale také surovinu, kterou bychom chtěl více představit.

Amarant, neboli laskavec je pseudoobilnina (dvouděložná rostlina, která se neřadí mezi obilní trávy, ale používá se totožně) byla v minulosti tak jako třeba quinoa (merlík čilský), pěstována v koloniích Inků a Aztéků, pro její výživné zrno.  Amarant je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny ale nebo třeba minerálů. Jako pohanka nebo jáhly, je přirozeně bezlepkový a proto je velkým pomocníkem i v jídelníčku celiaků. Jeho zrno je poměrně jemné, při vaření téměř nenabývá na obsahu a i po uvařené příjemně křupe, což není tím, že bychom ho málo uvařili. Při vaření je potřeba vždy použít velké množství vody, jelikož vytváří během vaření houstnoucí šlem, který je nůtné vypláchnout, tak jako u tohoto receptu. Takto uvařený už můžeme přidávat do polévek, namíchat s rýží, obohatit ranní kaši ale také využít jako neobvyklou přílohu.

Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
100 g amarantu
1 cibule
olivový olej
2 lodyhy řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
1 lžička římského kmínu
1 lžička tymiánu
300 g brambor
500 g mražené kukuřice
1 kostky zeleninového bujonu
2 dcl rýžové smetany
1 lžíce lahůdkového droždí
mletý pepř
5 hrstek nasekaného kadeřávku
jarní cibulka

Návod:

  1. Amarant zalijeme čtyř násobným množstvím vody, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 35 minut. (Při vaření amarantu voda zhoustne v hustou kaši, kterou v polévce nechceme, proto vlijeme do jemného sítka a důkladně propláchneme vlažnou vodou.)
  2. Kadeřávek omyjeme, zbavíme košťálů a nakrájíme na drobnější kousky.
  3. Na jemno nakrájenou cibuli a celer vsypeme na 6 lžic rozehřátého oleje, restujeme asi 7 minut. Přidáme tymián, na hrubo nasekaný česnek, kmín a opět asi minutku orestujeme.
  4. Zalijeme 1 ½ litrem vody, přidáme na kostky nakrájený brambor, kukuřici, bujon, osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou.
  5. Polévku odstavíme, ochutíme droždím, pepřem a na hrubo rozmixujeme. Vsypeme kadeřávek a asi 4 minutky pozvolna vaříme.
  6. Polévku odstavíme, přidáme amarant, smetanu, dle potřeby ještě dosolíme nebo zakápneme olivovým olejem. Na talíři posypeme na jemno nakrájenou jarní cibulkou.

Můj tip:

Dovednosti

Zveřejněno

13.1.2020

Vložit komentář

Share This