Greenwayfood

by Petr Klíma

Oves s růžičkovou kapustou zelenou čočkou a celerovými škvarky

, ,
Oves s růžičkovou kapustou zelenou čočkou a celerovými škvarky

Toto jídlo je mírně pracné, ale vážně stojí za to úsilí. Je to úplná delikatesa. Moc pěkně vypadá a myslím, že s ním budete mít úspěch i u zapřisáhlých jedlíků masa nebo u lidí, kteří nemají rádi v pokrmu třeba celer. Jako hlavní složkou jsem tentokrát vybral oves bezpluchý, který je velice výživný a hodí se právě pro takové rychlé úpravy, jako jsou rizota a různé obilninové směsi. Jeho velký obsah vlákniny napomáhá při trávení a doporučuje se při mnoha druzích diet i při zažívacích potížích.

 Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: 60 minut

Budeme potřebovat:
200 g celeru
2 menší cibule
slunečnicový olej
mořská sůl
1 lžíce granulovaného česneku
150 g OVES BEZPLUCHÝ
80 g tmavozelené čočky
250 g malých růžiček kapusty
3 stroužky česneku
½ dcl sójové omáčky Tamari
mletý barevný pepř

Návod:

  1. Oves namočíme a na 12 hodin uložíme na chladné místo. Čočku namočíme nejméně hodinu předtím, než začneme pokrm vařit.
  2. Celer a cibuli nakrájíme na malé kostičky, zalijeme olejem, osolíme a pečeme v troubě pozvolna na 160°C asi 25 minut dozlatova. Během pečení škvarky několikrát lžící promícháme, aby se nespálily. Ke konci posypeme sušeným česnekem, droždím a opět pár minut zapečeme.
  3. Z ovsa slijeme vodu, nahradíme čerstvou a vaříme 20 minut. Přidáme propláchnutou čočku a vaříme dalších 6 minut. Odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme dojít.
  4. Kapustovým růžičkám odkrojíme spodní košťálek, loupeme první vrstvu, rozkrojíme na ½ propláchneme a osušíme. Vložíme na mírně rozpálený olej a restujeme asi 2 minuty dozlatova. Přidáme 2/3 utřeného česneku, zalijeme sójovou omáčkou, kterou také zarestujeme. Ihned zalijeme trochou vody, lehce osolíme a opepříme a dusíme pod pokličkou 5 – 7 minut, dokud nezačnou kapustičky měknout. Dále vsypeme scezený oves s čočkou a prohřejeme, dokud se omáčka nevsaje do celého pokrmu.
  5. Přimícháme 1/3 upečeného celeru, zbytek česneku a opět dochutíme solí a pepřem.
  6. Naservírujeme na talíř, posypeme celerovými škvarky, mírně zaprášíme lahůdkovým droždím a posypeme nasekanou petrželkou.

 
Tentokrát foceno v podzimním duchu  na talíři od  klik zde

 

Moje tipy:
do celeru můžete během pečení přidat mletou uzenou papriku, dodá jídlu zajímavá šmrnc.

Dovednosti

Zveřejněno

20.10.2017

Vložit komentář

Share This