Greenwayfood

by Petr Klíma

Ovesná kaše s amarantem a ovocem

, ,
Ovesná kaše s amarantem a ovocem


Další velice nápaditou cestou, kde smysluplně využít amarant je do ranních kaší. Není snad potřeba dlouze mluvit o tom, že vaření kaší ke snídani je velice zdravé, ale ne každý je připravuje. Musím říct, že u nás doma se od jisté doby patřičně zabydleli a už si bez nich nedovedeme představit ráno. Kaše skvěle zasytí, pomohou trávení a dodají energii do nového dne.

Vyberte vhodnou surovinu

Příprava kaší není až tak složitá či časově náročná. Většinou se začíná od kaší ovesných, které jsou velice jednoduché. Postupně bychom však měli pro výživovou pestrost zařadit třeba lámanou pohanku, jáhly, kukuřici, vločky žitné, rýži nebo třeba kuskus. Vždy je dobré den předem vločky namočit, kaše je dříve uvařená a lépe stravitelná. Také můžete kaši zalít horkou vodou do speciálních termosek na jídlo a ráno jen nalít to talíře či misky.

S ovocem nikdy nešetřete

Při konzumaci kaší je dobré, se pravidelně zásobovat ovocem. V sezoně vše čerstvé co se prodává a roste. Mimo ni mít zásobu mražených bobulovin, především borůvek, malin či rybízu, které na naše tělo působí antioxidačně. Při vaření kaše také často používám banán nebo jablíčka, které kaši ochutí a není ji potřeba až tolik sladit. Také se nebráním exotice, na kaši během zimy dávám dobře uzrálé mango nebo třeba kiwi. K proslazení kaše také používám při vaření hrst sušených rozinek, švestek nebo meruněk. K slazení většinou používám med nebo datlový sirup, obě suroviny jsou nejméně průmyslově zpracované.

Zařaďte i hodnotnější obilniny
V této kaši taktéž najdete kromě základních vloček amarant, toho vždy vařím větší množství dopředu, uchovávám několik dní v lednici a vždy přidávám až do již hotových jídel. Více o přípravě amarantu najdete zde. Pro obměnu můžete použít hodně podobnou surovinu quinou, to však bude o dost desítek korun dražší.

Ořechy a semínka dodají výživu a vyčistí střevo

Mimo jiné, do kaší sypu různá semínka či ořechy. Len nebo mák mám dopředu umletý na mlýnku na kávu, nedoporučuji však velké množství, aby se nám takové suroviny nezkazili. Z ořechu často využívám domácí vlašáky, lískové ořechy nebo třeba kešu, všechny je dobré také den předem probudit k životu namočením. Na kaši pro zpestření také dávám lžičku kokosového oleje, arašídového másla anebo kakaa.

Počet porcí 2
Doba ranní přípravy 15 minut

Budeme potřebovat:
70 g jemných ovesných vloček
1 hrstka rozinek
1 menší banán
2-3 dcl rostlinného mléka
1 lžíce umletého lnu
3 lžíce uvařeného amarantu
libovolné ovoce a ořechy na posyp
med nebo siru na přislazení
2 lžičky kokosového tuku

Návod:

  1. Den předem namočíme vločky i s rozinkami do vody tak, aby byl minimálně ½ cm ponořené na povrch.
  2. Druhý den ráno do vloček překrájíme banán, vlijeme mléko, vsypeme len a amarant. Přivedeme k varu a posté vaříme asi 1 minut. (Je možné, že během vaření, budeme muset přilít ještě trochu mléka nebo vody, kaše vaření stále houstne)
  3. Hotovou kaši vlijeme do hlubokého talíře, polijeme medem, zasypeme ovocem, oříšky či semínky. Také můžeme obohatit libovolným jogurtem.

    Velice podrobným průvodcem jak kaše správně připravovat bych doporučil knihu Věry Strnadové Vtipné kaše, která vyšla v Nakladatelství Smartpress.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komentáře

Zanechat odpověď pro Světlana Zrušit odpověď na komentář

Dovednosti

Zveřejněno

5.3.2020

Share This