Greenwayfood

by Petr Klíma

Pohanka s kysaným zelím, houbami a tofu

, , ,
Pohanka s kysaným zelím, houbami a tofu
Tento recept bych označil jako typicky české skromné vesnické jídlo. Pár obyčejných ingrediencí vytváří souhru výtečného bezlepkového pokrmu.

5 porcí
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
400 g pohanky
2 cibule
2 menší brambory
500 g kysaného zelí
1 uzené tofu
hrst sušených hub
1 pl wurzl
1-2 čl hnědého cukru
1 čl kmínu
3 malé bobkové lístky
4 pl olej

Návod:

  1. Houby dáme do misky, zalijeme 3 dcl vroucí vody a necháme změknout.
  2. Pohanku propláchneme, zalijeme 2 násobným množstvím vody, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme pod pokličkou dojít.
  3. Cibuli oloupeme, nakrájíme na hrubší kostky, vložíme na rozpálený olej a osmahneme do růžova. Přidáme kmín, který také krátce zasmažíme.  Vsypeme houby včetně vody (můžeme je zlehka nasekat), přidáme na kostky nakrájené brambory, bobkový list a dusíme, dokud brambory nezačnou měknout.
  4. Dále vsypeme nasekané kysané zelí, wurzl a pokud je třeba, trochu vody. Dusíme dalších 10 minut. (Zelí můžeme propláchnout – někdy bývá příliš kyselé – nemusíme potom použít cukr.)
  5. Přidáme na malé kostky nakrájené tofu, dochutíme cukrem (můžeme použít také sójovou omáčku) a opět chvíli podusíme.
  6. Nakonec vsypeme uvařenou pohanku a důkladně zamícháme.

 Můj tip:
Místo pohanky můžeme použít vařené jáhly.

DSC_4171

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

13.12.2015

Share This