Dlouho jsem dumal nad tím, jak udělat zdravější rajčatovou polévku. Takovou, do které se nedává velké množství cukru. Je pravda, že rajčata jsou všeobecně kyselá. Záleží jak jsou vyzrálá, často však sladké dochucení vyžadují. (Já kupuji vždy v bio kvalitě od Mariapina nebo Alnatura.) Vyřešil následovně: během vaření do polévky přihodíme několik datlí a na konec vyladíme chuť sojovou omáčkou, která se tam zas tak moc nehodí, každopádně je nasládlá a efekt je uspokojivý, polévka je moc dobrá.
Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
60 g červené rýže
5 lžic olivového oleje
2 hrstky na jemno nakrájený řapíkatý celer
2 hrstky na jemno nakrájená mrkev
1 ks červené cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce čerstvých lístků tymiánu
2 plechovky (2×400 ml) krájených rajčat
1 kostka zeleninového bujónu
4 větší datle
1 lžíce mořské soli
5 lžic sójové omáčky
Návod:
- Rýži propláchneme, zalijeme 2 a ½ násobným množstvím vody, osolíme, přivedeme k varu a vaříme asi 45 minut, necháme pod pokličkou dojít.
- Do rozehřátého oleje vsypeme celer s mrkví, osmahneme do růžova. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, tymián a opět asi 5 minut restujeme. (Základ by se neměl připalovat, každopádně čím déle ho restujeme, tím lepší bude výsledná chuť polévky.)
- Vlijeme rajčata, zalijeme 1 l vody, vložíme bujon, datle, osolíme a pod pokličkou vaříme pozvolna asi 25 minut.
- Přidáme sójovou omáčku a rozmixujeme. (Polévka by měla být řidší, rýže polévku ještě dohustí, proto můžete dle potřeby během mixování přilit trochu vody.
- Do polévky vsypeme scezenou rýží, dle potřeby osolíme, pokud by se zdála stále kyselá (záleží na druhu rajčat) dochuťte libovolným sirupem či medem. Na talíři ochutíme lžičkou olivového oleje.
Můj tip: Polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou, vsypat čerstvě nasekanou bazalku, nebo veganským parmazánem.